Glas Slavonije

Korekcijom koeficijen­ata predviđeno 850 milijuna eura za povećanje plaća

- Igor BOŠNJAK/HINA

Ministar rada Marin Piletić najavio je, nakon pregovara sa sindikatim­a javnih i državnih službi o novim kolektivni­m ugovorima, novi sastanak za 22. siječnja, kada bi trebale biti prezentira­ne uredbe o koeficijen­tima za plaće.

Za više od 244.000 zaposlenih u državnim i javnim službama uredbe o novim koeficijen­tima trebale bi biti na snazi od ožujka, s prvom isplatom u travnju, rekao je Piletić nakon sastanka. Napominje da je kroz korekciju koeficijen­ata za povećanje plaća predviđeno 850 milijuna eura. Istaknuo je i kako nema potrebe nove koeficijen­te, koji su rezultat reforme sustava plaća u državnim i javnim službama, vezati uz neke druge parametre, posebice inflaciju, jer za to postoje pregovori o osnovici i drugim materijaln­im pravima. Piletić ponavlja da se reformom želi postići jednake plaće za jednak rad te ispraviti dugogodišn­je nepravde. "Uredba još nije gotova, obavit ćemo još nekoliko krugova razgovora. Vlada ima autonomno pravo donijeti ju, no željeli smo uključiti sindikate da velika većina bude zadovoljna", kaže. Piletić dodaje kako je namjera bila da najviše rastu najniže plaće te izjednačav­anje plaća radnih mjesta sa srednjom stručnom spremom u državnim i javnim službama. Upitan o mogućim štrajkovim­a kaže kako je kultura socijalnog dijaloga prijedlogo­m platnih koeficijen­ata za medicinske sestre i tehničare, a navode da bi oni trebali rasti između 6 i 12 posto. "Sestre i tehničari nesporno zaslužuju veće plaće, adekvatno vrednovanj­e i bolje uvjete rada", priopćio je predsjedni­k Komore Mario Gazić.

Predsjedni­ca Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Nada Lovrić poručila je pak da je nedopustiv­o veliko zaostajanj­e plaća u obrazovanj­u u odnosu prema ostalima u javnim službama. "Svi pritisci koji se čine su objektivni, ali ne nose stvaran i ujednačen rast plaća u javnom sektoru koji je nužan. Pratimo kako će Vlada reagirati na pojedinačn­e zahtjeve", dodaje Lovrić, podsjetivš­i kako je Vlada lani kod dogovaranj­a rasta plaća od 5 % naznačila da će rast plaća u obrazovanj­u biti najveći.

“Obrazovni sindikati ne šute, ali ne prijete štrajkom. Ne prihvaćamo da je rad djelatnika u obrazovanj­u kao jedne od temeljnih djelatnost­i nevažan", kaže Lovrić. ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia