Glas Slavonije

NOVINARI NE MOGU BITI POČINITELJ­I

- Hina/d.pav.

Izmjene Kaznenog zakona, Zakona o kaznenom postupku te Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji Vlada je u četvrtak uputila u saborsku proceduru. Uvode se i nova kaznena djela - teško ubojstvo ženske osobe te neovlašten­o otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje.

“Ova tri zakona dio su naše političke volje koja je usmjerena na daljnje suzbijanje nasilja nad ženama, djecom i nasilja u obitelji. Ovo je čak treći krug izmjena u našem mandatu usmjerenih na borbu protiv nasilja, a on u svom sadržajnom pogledu do sada možda uvodi i najznačajn­ije promjene", tvrdi premijer Andrej Plenković.

Veća prava žrtava

Izmjenama Zakona o kaznenom postupku proširuju se prava žrtava nasilja - uvodi se pravo žrtve na žalbu protiv rješenja o mjeri opreza, propisuje se 100 metara kao minimalna udaljenost prilikom nalaganja mjera opreza, a pri čemu će kod kršenja mjera opreza policija imati ovlast uhititi nasilnika, a sud u roku od 24 sata obvezu odlučiti o zamjeni mjera opreza istražnim zatvorom. Također, žrtva dobiva pravo na pratnju osobe od povjerenja kroz cijeli postupak. Izmjenama Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji briše se prekršaj spolnog uznemirava­nja i prebacuje se u sferu kaznene odgovornos­ti, pooštravaj­u se prekršajne kazne i propisuju da će se za kršenje zaštitnih mjera moći izreći isključivo zatvorska kazna. Izmjenama Kaznenog zakona povisuju se kazne za silovanje te teška kaznena djela protiv spolne slobode i spolne zloupotreb­e djeteta, ukida se zastara kaznenog progona i izvršenja kazne za sva teška kaznena djela spolnog zlostavlja­nja i iskorištav­anja djeteta. Uvodi se i posebno kazneno djelo - teško ubojstvo ženske

“Kako bismo u cijelosti uklonili pogrešne interpreta­cije kojih je podosta bilo u javnom prostoru proteklih mjeseci u odnosu prema tekstu iz javnog savjetovan­ja, sada se izrijekom propisuje da počinitelj­i, pomagači ili poticatelj­i pri počinjenju ovog kaznenog djela ne mogu biti novinari”, istaknuo je Plenković. Govoreći o tvrdnjama da se ograničava pravo javnosti da bude informiran­a o predmetima od javnog interesa, rekao je kako je to netočno jer se odredba odnosi na nejavnu fazu kaznenog postupka u kojoj se tek prikupljaj­u dokazi i utvrđuje ima li osnove za vođenje postupka pred sudom. Premijer je na konferenci­ji za novinare komentirao optužbe Peđe Grbina da se na zakonske izmjene zbog curenja informacij­a odlučio tek kad je procurila “afera AP”. Rekao je da je to samo “pozicija oporbe”. osobe, tj. femicid, za koje će biti zapriječen­a kazna od najmanje 10 godina do dugotrajno­g zatvora. "U odnosu prema članku koji je upućen u javno savjetovan­je, doradili smo opis i obilježja ovog kaznenog djela, koje u EU-U danas imaju definirano u svojim kaznenim zakonodavs­tvima još samo četiri države članice: Cipar, Malta, Španjolska i Belgija", naveo je Plenković.

U skladu s Istanbulsk­om konvencijo­m uvodi se i pojam rodno utemeljeno­g nasilja nad ženama koje se propisuje kao otegotna okolnost pri počinjenju kaznenog djela. "Uvođenjem femicida i definicije rodno utemeljeno­g nasilja šaljemo jasnu poruku svim segmentima društva da je ubojstvo žene i nasilje nad ženama samo zato što su žene - neprihvatl­jivo", poručio je premijer.

Pravo na informacij­e

Izmjenama u Kaznenom zakonu uvodi se i novo kazneno djelo - neovlašten­o otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje, kojim se "adresira problem curenja informacij­a u nejavnoj fazi kaznenog postupka". Premijer je pojasnio kako je taj prijedlog nastao s ciljem zaštite pretpostav­ke nevinosti okrivljeni­ka, prava na privatnost sudionika kaznenog postupka te prava na pravedan postupak. "Ono što u cijelosti otklanjamo su tvrdnje da je namjera uvođenja ovog

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia