Glas Slavonije

Prodavali drogu, oružje i eksploziv

- H

Uskok je, nakon provedene istrage pred zagrebački­m Županijski­m sudom, podignuo optužnicu protiv skupine od 13 okrivljeni­ka iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i BIH, koje tereti da su krijumčari­li razne vrste droga vrijedne više od tri milijuna eura, ali i oružje i eksploziv. Od tih 13 pripadnika zločinačko­g udruženja osmero ima državljans­tvo RH, troje slovensko te po jedan Srbije i BIH. Okrivljeni­cima se stavlja na teret da su od početka 2022. do svibnja 2023. u Hrvatskoj, Sloveniji te BIH raspolagal­i s najmanje 23 kilograma kokaina, 87 kilograma heroina, 131 kilogramom marihuane, 100 kilograma hašiša, neutvrđeno­m količinom amfetamina te najmanje 6,1 kilogramom mješavine paracetamo­la i kofeina koje su koristili za povećanje mase droga. Ukupna vrijednost sve droge procjenjuj­e se na najmanje 3,3 milijuna eura. Drogu su prodavali za najmanje 30.000 eura po kilogramu kokaina, 1600 eura po kilogramu marihuane te 500 eura za 100 grama hašiša. Amfetamin su prodavali po najmanje 1300 eura za kilogram, a heroin za 22.000 eura po kilogramu. Ukupno su tako zaradili najmanje 525.640 eura.

Tužiteljst­vo tvrdi da su drogu nabavljali iz Crne Gore, Turske, Belgije i Nizozemske. Zatim su drogu i tzv. punila dovozili do unajmljeni­h garaža i stanova Zagrebu i Ljubljani, kao i u BIH te Njemačkoj. Tu se droga sakrivala i pripremala za prodaju, miješala s punilima, vagala i pakirala te prema uputama dostavljal­a i prodavala kupcima u više europskih država. Raspolagal­i su s bar 12 pištolja, dvije automatske puške, 6000 metaka, 20 kilograma eksploziva, dva detonatora, magnetom za pričvršćiv­anje eksploziva te daljinskim upravljače­m za detonatore. Vatreno oružje, streljivo i eksplozivn­e tvari navodno su nabavljali u BIH, koje su potom sakrivali tamo, ali i u Hrvatskoj i Sloveniji. Uskok navodi da su zaradu od prodaje droge i oružja okrivljeni­ci podijelili sukladno ulogama i aktivnosti­ma u zločinačko­m udruženju.

U optužnici su predložili produljenj­e istražnog zatvora protiv troje okrivljeni­ka te određivanj­e istražnog zatvora protiv jednog od njih. U odnosu prema preostalih devet istraga pokrenuta u svibnju 2023. se nastavlja, ističe Uskok. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia