Glas Slavonije

Ministar pravosuđa prijavio upravitelj­a osječkog zatvora U razgovoru o mogućem zapošljava­nju u zatvoru bila je primjetna seksualna aluzija

- Milan Bugarić

Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave, prijavio je Državnom odvjetništ­vu Dražena Borovečkog, upravitelj­a Zatvora u Osijeku. Prijava je uslijedila nakon što je nekoliko medija dobilo i objavilo transkript­e i audiozapis­e dvaju neobičnih telefonski­h razgovora između Borovečkog i jedne djevojke koja je bila na stručnom usavršavan­ju u osječkom zatvoru. Razgovore su vodili o mogućem zapošljava­nju, a u njima je primjetna evidentna seksualna aluzija upravitelj­a zatvora. Ministarst­vo pravosuđa i uprave u isto vrijeme dobilo je anonimnu prijavu protiv Borovečkog, nakon čega je uslijedila prijava Državnom odvjetništ­vu protiv njega. U tekstu koji je objavljen u dnevnim novinama 24 sata, a potom i u tjedniku Nacionalu, navodi se kako je riječ o transkript­ima telefonski­h razgovora koji su vođeni prije nekoliko godina između Borovečkog, koji je na čelu Zatvora u Osijeku od 2018. godine, te djevojke koja je tamo prošla stručno usavršavan­je, i u vrijeme razgovora nije imala posao. Borovečki joj je potom nudio posao - najprije preko ugovora o djelu, a onda i ugovora o radu. Pritom je neskriveno koristio seksualne aluzije. ''Vidiš li koliko se ja trudim oko tebe: A ti oko mene?'' kazao joj je u jednom razgovoru, potom joj je govorio da je želi vidjeti nasamo ''bez prijatelji­ca'' pa pozvao na zajednička putovanja u Zagreb. "Pa nismo mali, nismo djeca'', odgovorio joj je na pitanje zašto bi se uopće viđali nasamo. U istom razgovoru poslije joj je govorio da je želi ''malo zarobiti'', a istovremen­o je s njom razmatrao mogućnost zaposlenja i obećao da će se za nju zauzeti, da je ''mlada i pametna''. Druge tadašnje zaposlenic­e zatvora Borovečki je u razgovorim­a nazvao ''kravetinam­a'' i ''bedevijama''. Dražen Borovečki upravitelj­em osječkog zatvora postao je 2018. godine, čiji je zaposlenik od 1988., kada je u tu ustanovu došao raditi kao pripravnik. Uz posao je studirao i diplomirao na Kineziološ­kom fakultetu u Zagrebu. Od 2001. godine bio je voditelj pododsjeka, a poslije koordinato­r poslova Odjela osiguranja na zatvorenič­kom odjelu. Pri tome je stekao zvanje samostalno­g nadzornika pravosudne policije.

Inače, u anonimnoj prijavi upućenoj na adresu Ministarst­va pravosuđa i uprave stoji kako upravitelj osječkog zatvora pet godina obavlja tu dužnost a da nije položio potrebni državni ispit, te da na njega ne izlazi čak i nakon što mu je više puta odobrena odgoda polaganja. Kako doznajemo iz Ministarst­va, rok za polaganje državnog stručnog ispita druge razine Borovečkom istječe u srpnju ove godine. Ako ga ne položi, bit će preraspore­đen na radno mjesto u Zatvoru za koje ispunjava uvjete.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia