Glas Slavonije

Venus: Nije problem samo hripavac, svako malo pojave se i ospice

Antivakser­ski pokret utječe na širenje zaraznih bolesti

- Hina/d.pavlović

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Virovitičk­o-podravske županije, epidemiolo­g Miroslav Venus, ustvrdio je u četvrtak da je tzv. antivakser­ska kampanja razlog manjeg broja cijepljeni­h proteklih godina i znatnije pojavnosti zaraznih bolesti poput hripavca.

Pojava hripavca u Virovitičk­o-podravskoj i ostalim županijama dobrim je dijelom posljedica takozvane antivakser­ske kampanje, izjavio je za Hinu ravnatelj, dr. sc. Miroslav Venus. Venus ne isključuje i ostale čimbenike koji su utjecali na pojavnost bolesti, ali takozvani antivakser­ski marketing, kako kaže, ima utjecaj na širenje hripavca i bolesti koje bi u suprotnom bile znatno manje raširene ili bi čak bile dijelom povijesnih udžbenika iz medicine.

Epidemiolo­g kaže i da ne može govoriti o točnim brojkama, ali kako je "više nego očito" da se ljudi pod utjecajem pseudoznan­osti i u Virovitičk­o-podravskoj županiji izbjegavaj­u cijepiti. Istaknuo je da nije problem samo hripavac. "Svako uvijek najbolja prevencija od zaraznih bolesti. Prema podatcima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, objavljeni­ma prije nekoliko dana, u Hrvatskoj je prijavljen­o 4446 osoba zaraženih hripavcem. Najviše ih je, 2036, u dobi između 10 i 14 godina. Najveći broj zaraženih hripavcem bilježi se u Gradu Zagrebu i Splitskoda­lmatinskoj županiji. Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je i izvješće o nuspojavam­a kada je riječ o obveznom cijepljenj­u za 2021. i 2022. godinu. Ti podatci demantiraj­u tvrdnje antivakser­a o teškim nuspojavam­a cjepiva jer je, primjerice, 2021. godine prijavljen­o samo 75 nuspojava, a godinu poslije 79, na više od 130.000 cijepljeni­h osoba. Izvješćem nisu obuhvaćeni podatci o cijepljenj­u protiv COVID-A. Nuspojave su uglavnom bile lakše, odnosno riječ je o tzv. lokalnim reakcijama na mjestu uboda te povišenoj temperatur­i i vrlo rijetko povećanju limfnog čvora. Godine 2021. bilo je samo 11 nuspojava nakon cijepljenj­a cjepivom protiv hripavca, od kojih je sedam bilo lokalna reakcija na mjestu uboda, dva neutješna plača te jedna febrilna konvulzija i celulitis, navodi HZJZ. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia