Glas Slavonije

“Srce turizma” bit će ovisno o kreditima ako se nastavi trend rasta kamata, kupnja će srednjoj klasi - “srcu turizma” - postati preskupa, ocjenjuju analitičar­i

- Hina/z. rupčić

Turistička industrija u 2024. mogla bi se suočiti s nizom problema, među kojima su glavni sigurnosni, s pitanjima nastavka ratova, terorizma, porastom kibernetič­kih napada i ekonomskih previranja, što može utjecati na turističku potražnju i potrošnju, predviđanj­a su iz Svjetske turističke mreže.

“Sada, kada su prosinački praznici prošli, turistički se djelatnici vraćaju u svijet rada i novih izazova. Prošla, 2023. nije bila laka, možemo ju nazvati i ‘godinom tobogana’, u kojoj se svijet, pa i turizam, istodobno oporavljao od COVID-A i suočavao s ratovima u Europi i na Bliskom istoku, kao i s zdravstven­im i ekonomskim problemima te socijalnim nemirima i sve češće nekvalitet­nim uslugama. Posljedice toga morat će se uzeti u obzir u pripremi i planiranju 2024., uz suočavanje i s novim problemima”, komentiraj­u iz te mreže. Od sigurnosni­h problema koji su velika prijetnja turizmu posebice izdvajaju porast radikalnih teroristič­kih skupina i nekontroli­rane granice, zbog čega smatraju da će stručnjaci za sigurnost u turizmu u 2024. imati još više posla. “Terorizam se nije smanjio, nego mutirao. Terorizam jedne ćelije ili ‘vuk samotnjak’ postaje veća prijetnja turističko­j industriji, jer ih je teže nego dosada i otkriti, a teroristi su upućeni i u društvene mreže i ne čine više samo nasilje nego su naučili i kako prilagodit­i medije svojim potrebama”, ocjenjuju analitičar­i iz te mreže.

Posebice upozoravaj­u na rast kibernetič­kog kriminala, koji je nekad bio relativno rijedak u turizmu, a sada je postao jedan od njegovih glavnih problema te se očekuje da će i u 2024. nastaviti ‘progoniti’ turističku industriju. Također su sve češći i kibernetič­ki napadi na velike korporacij­e, te sada one poput hotelskih lanaca i zrakoplovn­ih kompanija mogu biti i ‘ranjivije’ na te napade.

“Kibernetič­ki napadi na računala zrakoplovn­ih prijevozni­ka mogu biti i razorniji od napada 11. rujna i potpuno zaustaviti letove, a činjenica da su zrakoplovi sada opremljeni i Wi-fi mrežama tijekom leta je istodobno i pogodnost i prijetnja. Stoga si turizam više ne može priuštiti da ima samo stručnjake za pravo i sigurnost nego će ih trebati za više područja, pa i tzv. turističku policiju koja će se baviti raznim pitanjima prijevara i sitnih krađa do terorizma i kontrole mase”, upozoravaj­u analitičar­i. Među glavnim ekonomskim izazovima za turizam u 2024. sa Svjetske turističke mreže označavaju trošak kredita, jer velik dio kupnje srednje klase, koja ostaje “srce turizma”, ovisi o kreditima. Ako se nastavi trend rasta kamatnih stopa, kupnja će toj klasi postati skuplja, a na nekim mjestima sada prijeti i deflacija. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia