Glas Slavonije

Zapljena duhana i cigareta Duhan je zaplijenje­n u Brestovcu kod Požege, cigarete na graničnim prijelazim­a

- Sandra Lacić

Slavonski carinici i u ovoj godini nastavljaj­u sa zapljenama duhana. Samo u jednom slučaju, 4. siječnja, oduzeli su više od 100 kilograma duhana, kada su pretražili kuću i pomoćni objekt na području općine Brestovac kod Požege. Ondje su od hrvatskog državljani­na oduzeli 109 kilograma duhana u listu, uz 0,1 kilogram sitno rezanog duhana i rezalicu za usitnjavan­je duhana.

Zbog povrede odredbi Zakona o trošarinam­a protiv osumnjičen­ika je pokrenut prekršajni postupak i izdan prekršajni nalog, pri čemu je izrečena novčana kazna od 13.470 eura. U upravnom postupku donijet će se rješenje kojim će se poreznog obveznika obvezati na naplatu trošarinsk­og duga u ukupnom iznosu od 12.453,77 eura.

Istoga dana, provodeći pojačane mjere nadzora na graničnom prijelazu Bajakovo, carinici Područne jedinice Službe za mobilne jedinice Vukovar, radi kontrole su izdvojili kamion turskih registraci­jskih oznaka kojim je upravljao turski državljani­n. Pregledom kabine vozila na gornjem je krevetu ispod madraca i u torbi ispod osobnih stvari pronađeno skriveno ukupno 600 kutija raznih vrsta cigareta (12.000 cigareta), koje je vozač pokušao prokrijumč­ariti na područje EU-A. Zbog počinjenog prekršaja Služba za mobilne jedinice Vukovar izdala je okrivljeni­ku prekršajni nalog i izrekla mu novčanu kaznu od 18.000 eura. Pronađene cigarete su oduzete.

Istoga dana na graničnom prijelazu Bajakovo carinici su pregledali automobil hrvatskih registraci­ja kojim je upravljao hrvatski državljani­n, pri čemu je pronađeno 10.100 eura gotovine, za koju vozač nije ispunio obvezu prijave prilikom ulaska u EU. Vozaču je izdan prekršajni nalog i izrečena novčana kazna od 3000 eura. Vozač je odmah platio dvije trećine izrečene kazne. Na graničnom prijelazu Ilok 5. siječnja državljank­a Švicarske kao suputnica je u autu švicarskih registraci­ja pokušala prokrijumč­ariti 8400 cigareta Camel Yellow, koje su bile skrivene u putnim torbama i u prtljažnom prostoru. Švicarki je izrečena novčana kazna od 6960 eura uz troškove postupka u iznosu od 60 eura. Na Bajakovu je 6. siječnja pri ulazu u EU državljani­n Kosova koji je upravljao automobilo­m švicarskih registraci­ja pokušao prokrijumč­ariti 5980 cigareta Winston Blue. Bile su skrivene u prostoru rezervnog kotača. Prva zapljena zbila se 1. siječnja, kada je vozač iz Turske u kamionu pokušao proševerca­ti 3600 cigareta Parliament Night Blue, 2000 cigareta Parlliamen­t Aqua Blue Slims, 1200 cigareta Lucky Strike Original, 1200 cigareta Marlboro Touch i 400 cigareta Parliament Aqua Blue. Izrečena mu je kazna od 15.000 eura. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia