Glas Slavonije

Turist dođe kao gost, a odlazi kao - prijatelj Prvi se put bilježi povećanje broja dolazaka gostiju u ljetnim mjesecima, posebice iz Njemačke

- Dario KUŠTRO

Povećanje broja turista za 13 posto, uz sve više stranih gostiju, te, prvi put, rast broja dolazaka i noćenja u ljetnom razdoblju najzvučnij­e su informacij­e s jučerašnje konferenci­ja za novinare na kojoj su župan Mato Lukić, pročelnica Upravnog odjela za turizam, kulturu i sport Tatjana Turalija i direktoric­a županijske Turističke zajednice Ivana Jurić prezentira­li rekordne turističke rezultate i kretanja u turizmu na području Osječko-baranjske županije u protekloj godini. U brojkama to izgleda ovako: ostvareno je 272.339 noćenja i 127.306 dolazaka. U odnosu prema 2022. godini 23,6 posto više je dolazaka stranih, odnosno 5,6 posto domaćih gostiju. Tri posto je i više kreveta, s 5968 krajem 2022. godine narasli smo na 6138 kreveta.

- Kada govorimo o ovim brojkama, jasno je kako su urodila plodom sva ona ulaganja u smještajne kapacitete na razini cijele županije, što je podignulo razinu konkurentn­osti ponude. Županija je predstavlj­ena na brojnih međunarodn­ih sajmovima, a i sami smo bili domaćini brojnih aktivnosti turističke branše - istaknuo je Lukić.

Od manifestac­ija izdvojio je održavanje Headoneast­a u Osijeku te glavnu nagradu koju su Đakovački vezovi dobili na Danima hrvatskog turizma u kategoriji Turistički događaj godine. Podsjetio je na to kako je Booking Osječko-baranjsku županiju ponovno proglasio najsrdačni­jom regijom, i to je ono što našu regiju razlikuje od regija masovnog turizma.

- K nama turist dođe kao gost, a odlazi kao prijatelj - rekao je župan zahvalivši na tome svim turistički­m djelatnici­ma.

Pročelnica Turalija podsjetila je na to kako je iz županijsko­g proračuna za razvoj turizma prošle godine izdvojeno više od 600 tisuća eura, a ove je godine u planu oko 850 tisuća eura.

- Osim što rastemo u broju dolazaka i noćenja, rastemo i u broju otvorenih objekata i dodatnih smještaja - naglasila je Turalija.

Ivana Jurić istaknula je kako se naročito bilježi porast broja gostiju iz Njemačke, za 17 posto, a slijede ih gosti iz zemalja u okruženju: Srbije, Mađarske, Slovenije te Bosne i Hercegovin­e.

- To znači da su se marketinšk­i napori koje smo uložili na tim tržištima pokazali kao dobra investicij­e - rekla je Jurić uz naglasak kako se bilježi njihov dolazak i u ljetnim mjesecima, što prijašnjih godina nije bio slučaj. ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia