Glas Slavonije

Izjasnite se o osnivanju Savjeta mladih Osijeka

-

U idućih mjesec dana, zaključno s 10. veljače, Grad Osijek provodi internetsk­o javno savjetovan­je o Nacrtu Odluke o osnivanju Savjeta mladih Grada Osijeka.

Savjet mladih u našem gradu postoji i djeluje već niz godina, no zbog izmjena i dopuna Zakona o savjetima mladih (Narodne novine 83/23) propisano je da će jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave uskladiti svoje statute i druge opće akte s odredbama ovoga Zakona, u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu.

Najznačajn­ije se izmjene Zakona odnose na pojednosta­vljivanje osnivanja Savjeta mladih na način da se propisuje uklanjanje instituta zamjenika člana savjeta mladih, uvodi fleksibiln­osti u određivanj­u ukupnog broja članova savjeta mladih te se smanjuje najmanji broj članova potrebnih za osnivanje. Produljuje se i mandat članova Savjeta tako da se usklađuje s trajanjem mandata predstavni­čkog tijela jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, čime se omogućuje ujednačeno vrijeme osnivanja savjeta mladih na nacionalno­j razini i olakšava praćenje provedbe zakona. To bi trebalo pridonijet­i boljoj komunikaci­ji Savjeta mladih sa, u ovom slučaju, Gradskim vijećem Osijeka.

Utvrđuje se i mogućnost uvođenja naknade za rad članovima savjeta mladih, kao i naknade troškova smještaja neposredno vezanih uz rad savjeta mladih. Zakonom se propisuje maksimalni iznos naknade do 27 eura mjesečno, no odluka o visini naknade prepušta se jedinicama lokalne samouprave u čijim će proračunim­a sredstva biti osigurana. Iz Grada Osijeka pozivaju sve zainteresi­rane na sudjelovan­je u javnom savjetovan­ju na način da svoje prijedloge i mišljenja dostave preko obrasca dostupnog na mrežnoj stranici Grada Osijeka (https://www. osijek.hr/savjetovan­ja-s-javnoscu/savjetovan­ja-u-tijeku/). D. Kuštro ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia