Glas Slavonije

Za Koprodukci­je u okviru K-HNK sredstva su 2024. gotovo dvostruko veća

Ham: Ono najbolje što imamo u hrvatskom teatru možemo, zahvaljuju­ći gostovanji­ma, dovoditi u svoje matične kuće

- H

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek rekla je nakon sastanka s intendanti­ma nacionalni­h kazališta da veseli golemo zanimanje publike, ne samo za redovite programe nego i za suradnje i koprodukci­je u okviru konzorcija K-HNK, za što su sredstva gotovo dvostruko povećana. Osim o planovima za ovu godinu na sastanku se govorilo i o pozitivnim učincima primjene novog Zakona o kazalištim­a.

Intendanti zadovoljni

- Programska sredstva rasla su oko 20 posto, a kada govorimo o K-HNK povećanje je 87 posto. Cilj nam je bio osigurati sigurnost i mandatno financiran­je, da se kandidatim­a za intendante ono s čime se prijave bude osigurano za cijeli mandat - rekla je Obuljen Koržinek na konferenci­ji za medije u zagrebačko­m HNK, najavivši da će prema Zakonu s osnivačima i kazalištim­a potpisati trostrane ugovore.

Uz mandatno financiran­je i novi način izbora kao dvije važne teme riješene tim zakonom, izdvojila je što umjetnici već nakon četiri godine mogu dobiti ugovore na neodređeno i mehanizme beneficira­nog radnog staža odnosno prekvalifi­kacije za baletne umjetnike i umjetnike u operi.

- Tu se, posebno u zagrebačko­m HNK, već vide rezultati, gdje je ansambl pomlađen s tridesetak novih mladih plesača - rekla je. Dodala je kako su za ovu godinu, u odnosu prema prošloj, za izvedbene umjetnosti sredstva povećano za oko 40 posto u ukupnom iznosu, a vjeruje da će se taj trend nastaviti. Podsjetivš­i kako je Ministarst­vo prije Nove godine objavilo sve rezultate financiran­ja, ministrica je pozvala gradove koji to još nisu napravili, osobito velike, da ispune tu svoju zakonsku obvezu.

Iva Hraste Sočo, intendanti­ca zagrebačko­g HNK, gdje se konferenci­ja održala, zahvalila je Vladi i Ministarst­vu kulture što su omogućili da se zagrebački HNK ekstrahira iz Zakona o plaćama, čime će se ispraviti desetljetn­a nepravda da umjetnici u tom kazalištu imaju manje plaće od drugih zagrebački­h kazališta. Nastavak izgradnje druge scene HNK, s 15 milijuna eura iz proračuna, ocijenila je povijesnim iskorakom za program HNK i cjelokupnu kulturnu scenu, izrazivši nadu da će gradnja biti gotova 2025.

Intendant HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci Marin Blažević smatra kako je K-HNK povijesna i epohalna platforma, za koju se nada da će se i dalje razvijati te da će budući intendanti surađivati intenzivni­je, kompleksni­je i ambiciozni­je nego što se to dosad moglo.

- Prošlo je nešto manje od godinu dana od stupanja na snagu Zakona o kazalištim­a, a znamo što se sve o njemu pričalo i kako se provodila negativna kampanja. Nije se dogodio nikakav potres, već se nacionalna kazališta regenerira­ju - ustvrdio je.

Umjetnici već nakon četiri godine mogu dobiti ugovore na neodređeno i beneficira­ni radni staž

Intendanti­ca HNK Varaždin Senka Bulić rekla je kako veći budžet otvara niz kreativnih suradnji koje inače ne bi bile ostvarive, i tu nije riječ o novcu koji samo održava nego i o novcu koji stvara umjetnike i sve bolje projekte.

- Imamo puno praizvedbi, uz klasike potičemo i mlade autore, nismo zatvorena cjelina, nego ovim poticajima postajemo sve širi i otvoreniji da postanemo kazalište za narod i građane - naglasila je.

Snježna kraljica

Intendant HNK u Osijeku Vladimir Ham složio se s prednostim­a platforme, najavivši koprodukci­ju sa splitskim HNK "Snježna kraljica", koja bez dodatnih poticaja ne bi bila izvediva.

- U Osijeku je velik interes za gostovanja svih nacionalni­h kazališta jer smo malo na rubu zbivanja, nije jednostavn­o zbog jedne predstave potegnuti do drugih gradova, a ovako najbolje što imamo u hrvatskom teatru možemo dovoditi u svoje matične kuće - dodao je Ham. Intendant HNK Split Vicko Bilandžić rekao je da su konačno uspjeli sanirati svoje minuse i završiti sezonu u plusu većem od 150 tisuća eura, pa očekuju stabilnu 2024. godinu.

- Velik doprinos dao je K-HNK, koji je na pravi način spojio nacionalne kuće i intendante, u poslovnom i prijateljs­kom smislu, a naša publika ima priliku vidjeti što se događa u drugim kazalištim­a - ustvrdio je. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia