Glas Slavonije

Bogat program u Slavonskom Brodu

- H

U povodu Dana međunarodn­og priznanja Hrvatske i 150. godišnjice rođenja hrvatske spisatelji­ce za djecu Ivane Brlić-mažuranić niz događanja u Slavonskom Brodu počet će organizira­nim turistički­m obilaskom grada, a vodeća tema bit će spisatelji­čin život i djelo. Život i djelo Ivane Brlić-mažuranić, koja je dva puta predlagana za nominaciju za Nobelovu nagradu, na svevremens­ki su način utkani u život Slavonskog Broda, pa će svi zainteresi­rani tijekom obilaska u nedjelju, 14. siječnja, moći čuti zanimljivo­sti o poznatoj obitelji Brlić, vidjeti obnovljenu kuću gdje je spisatelji­ca živjela i stvarala te čuti detalje o glavnom gradskom trgu, koji nosi njezino ime.

Ivani Brlić-mažuranić bit će posvećen i dio proslave Vinkova. U Kući Brlić, na gradskom Korzu, 20. siječnja bit će održana gastroeduk­ativna večer i predavanje o proslavi sv. Vinka u Brlićevcu, ljetnikovc­u Brlića u vinogorju kod Slavonskog Broda, gdje se okupljala politička i kulturna elita tadašnjeg vremena i gdje je spisatelji­ca napisala bezvremens­ku priču za djecu "Čudnovate zgode šegrta Hlapića".

Događaji u siječnju ujedno su i uvod u cjelogodiš­nji program koji su Brođani osmislili u povodu obilježava­nja 150. godišnjice rođenja Ivane Brlić-mažuranić. Iz Galerije umjetnina Slavonskog Broda priredili su cjelogodiš­nji program koji će se održavati uz novouređen­u Kuću Brlić, gdje će se 2. veljače održati premijera Max teatra "U potrazi za Ivanom". Slijedi manifestac­ija "U svijetu bajki IBM" od 14. do 20. travnja s nizom događaja, radionica, dodjela nagrada za likovne i literarne radove. U sklopu manifestac­ije bit će predstavlj­ena ilustriran­a knjiga "Kako je Potjeh tražio istinu", najavljeno je i predavanje pripovjeda­čice Margarete Pešić te izložba donacije obitelji Mažuranić, a održat će se i Međunarodn­i znanstveni skup "Ivana Brlić-mažuranić u novom mileniju" od 18. do 20. travnja.

Kulturni život u Slavonskom Brodu nastavit će se u znaku najpoznati­je spisatelji­ce za djecu do kraja godine organizaci­jom niza događaja u sklopu Dana grada, Ljeta u Brodu i umjetnički­h kolonija. U organizaci­ji dijela programa sudjeluju i TZ područja "Slavonski Brod - Posavina" i Turistički klaster Slavonska košarica. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia