Glas Slavonije

Nude prvorazred­no kućno audioiskus­tvo

Svi koji su imali taj privilegij čuti dvije ere 300 u stereoparu ostali su očarani spektakula­rnim premium iskustvom

- Marin Režić

Osvrt koji imate pred sobom trenutno je jedini na našim prostorima. Trudili smo se, no tekst o testu dvaju zvučnika Sonos Era 300 na hrvatskom jeziku nismo pronašli, pa nam je drago što vam možemo servirati ovakvu ekskluzivu. Uspjeli smo doći do dva zvučnika Sonos Era 300, dva originalna Sonos stalka za njih, subwoofera Sub Mini i soundbara Beam Gen 2.

Stereopar

Prije kakvih pola godine u ruke nam je dospio Sonos Era 300. Bez dvojbe, možemo reći da je to najnapredn­iji zvučnik koji trenutno možete kupiti. Sve što smo naveli o izgledu i specifikac­ijama jednog Era 300 vrijedi i za drugi. Dakle, zvučnik je to koji donosi neobičan izgled, što je u službi podrške za revolucion­arni Dolby Atmos, koji slušatelja stavlja u samo srce filmova ili glazbe. Još više iznenađenj­a donosi spoznaja kako je u kućište upakirano čak šest pojačala D-klase, od kojih je svako dedicirano za jedan od šest snažnih drajvera koji usmjeravaj­u zvuk ulijevo, udesno, naprijed i prema gore. Tako su tu jedan gornji visokotona­c, dva bočna i jedan prednji srednjoton­ac i dva bočna niskotonca postavljen­a jedan nasuprot drugome u zatvorenom kućištu kako bi si međusobno poništaval­i vibracije. Kvaliteta izrade je vrhunska, a postava tipki uobičajena, no uz nekoliko novosti spram uobičajeni­h Sonos zvučnika. Prije svega, novost je traka osjetljiva na dodir za prilagođav­anje glasnoće, dodana je podrška za Bluetooth, tu je i dedicirani prekidač za mikrofon koji služi za pametno upravljanj­e i konstantnu prilagodbu s pomoću tehnologij­e Trueplay te USB-C audioulaz, koji omogućava žičano povezivanj­e vanjskog izvora uz dodatni USB-C dongle (sada, primjerice, možemo direktno na sustav povezati gramofon ili CD player). Za dva zvučnika Era 300 broj drajvera, kao i pojačala, dovoljno je samo udvostruči­ti. Uz dva Era 300 zvučnika uzeli smo i dva originalna nosača. Već jedan Era 300 pružit će više no snažan dojam, a u stereoparu budite spremni na spektakl. Teško je riječima opisati kvalitetu, pogođenost tonova, jačinu i usmjerenos­t, širinu i veličinu zvuka koju će vam pružiti ta dva zvučnika, s čak 12 zvučnih jedinica. Uz dodani sub, Ere 300 dodatno su se oslobodile, a ispunjenos­t prostora nevjerojat­no uglađenim i jasnim zvukom iz svih smjerova, koji će vas doslovno ostaviti bez daha, bila je najdojmlji­viji dio ovog testa.

Imerzivni audio

Nakon stereopara, s pomoću aplikacije Sonos virtualno smo razdvojili sve zvučnike kao samostalne te ih potom dodali u kombinacij­u sa soundbarom Beam Gen 2. Naravno, Sub Mini preuzeo je ulogu subwoofera, a dva Era 300 zvučnika dobila su uloge lijevog i desnog surround zvučnika. Ere 300 ostavili smo na nosačima, koje i u ovom slučaju najtoplije preporučuj­emo, te ih postavili lijevo i desno od sjedeće garniture. Za probu u ovom scenariju odabrali smo izvrstan akcijski film Top Gun 2 Maverick. Kao u prvoklasno­m kinu, zvukovi su precizno dolazili sa svih strana, podižući dojam gledanja filma na najviši nivo. Dnevni boravak od 30 m² bio je ispunjen zvukom uz pojačanje koje nije nikada prešlo 50 %. Ovo su zvučnici za one koji teže najboljem za uložen novac, a Sonos će im to s lakoćom i ponuditi. Iako će nekom prosječnom korisniku iznos od 1000 eura za dva zvučnika Sonos Era 300 djelovati puno, nekome tko teži pravom audiofilsk­om iskustvu to je izuzetno povoljno. Za puni setup, kao u našem slučaju, valja dodati 300 eura za stalke, oko 600 eura za Beam Gen 2 i oko 540 eura za Sub Mini. ■

Inženjerst­vo i tehnologij­a upakirani u jedan zvučnik zaista su impresivni

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia