Glas Slavonije

Duvnjak je i debitirao sa Španjolcim­a u Mannheimu

Večeras (petak) u 20.30 Hrvatska će u SAP Areni četvrti put početi eurosmotru utakmicom protiv Španjolske

- Krešimir LACKOVIĆ Domagoj Duvnjak hrvatski rukometaš

SAP Arena u Mannheimu dvorana je kojom se inače koristi Mannheim Adler, ponajbolja njemačka hokejaška momčad, osmerostru­ki prvaci svoje zemlje. U njoj svoje domaće utakmice znaju igrati i rukometaši Rhein Neckar Lowena.

Duvnjakov povratak

Velebna je to dvorana za koncerte, ali i ostale sportske događaje. U njoj je, primjerice, nekoliko naslova svjetskih prvaka obranio Vladimir Kličko. Jedan od njih obranio je u ožujku 2007. protiv Amerikanca Raya Austina. Tek mjesec i pol prije u SAP Areni širi je rukometni svijet mogao vidjeti jednoga igrača kojeg će i danas smatrati ponajbolji­m u njegovu

Meni je u glavi ta, 2020. godina i finale Eura. Nadam se da ćemo im vratiti za taj poraz. Mogu reći da smo dobro odradili pripreme, imamo dobru atmosferu u ekipi i nadam se da će takva biti i na terenu. Uz pomoć naših navijača nadam se da ćemo dobro krenuti u Prvenstvo. Trenirali smo 6-0 obranu, u 5-1 izbornik traži da budemo agresivni. Radili smo tranziciju prema naprijed, koja nam je možda nedostajal­a prethodnih godina. Nadam se da ćemo to već večeras moći pokazati na terenu sportu. Domagoj Duvnjak prvi je put zaigrao za Hrvatsku na nekom velikom natjecanju baš u ovoj dvorani. Bilo je to protiv Španjolske na Svjetskom prvenstvu. Sedamnaest godina poslije, danas kapetan Hrvatske, povest će našu reprezenta­ciju u SAP Areni ponovno u dvoboj sa Španjolsko­m, s kojom ćemo otvoriti Europsko prvenstvo u Njemačkoj.

- Igrao sam prije europske kvalifikac­ije, ali prvog nastupa na SP-U sjećat ću se cijeli život - rekao je jednom Domagoj Duvnjak, koji je ušao u igru protiv Španjolske i tada postigao svoj prvi pogodak na velikim natjecanji­ma. Susret je poslije izazvao blagu kontroverz­u. Na poluvremen­u je Hrvatska gubila s pet razlike, poraz bi je odveo u Hamburg, prema procjeni čak i na lakši put prema finalu. No samouvjere­ni kakvi su bili nakon niza odličnih igara u Njemačkoj, Balić, Metličić i društvo odlučili su na poluvremen­u pobijediti Španjolsku s ciljem da bez poraza odigraju kompletno prvenstvo. On se dogodio već na sljedećem koraku. U četvrtfina­lu u Koelnu dočekala nas je, a tko drugi - Francuska. Uoči novoga susreta sa Španjolsko­m kapetan Duvnjak prisjeća se jedne recentnije utakmice s Furijom. Prije četiri godine u finalu EP-A Hrvatska je poražena od momčadi koju je i tada s klupe vodio Jordi Ribera.

- Igrali smo s njima jednu prijateljs­ku utakmicu u Poreču, ali ona koja je meni u glavi jest finale 2020. godine. Nadam se da ćemo im uzvratiti za taj poraz - poručio je hrvatski kapetan.

Opet ta Furija

Zanimljivo, bit će ovo već četvrti put da će Hrvatska otvoriti neko europsko prvenstvo protiv Španjolaca. Prvi put dogodilo se to 1998. u talijansko­m Meranu, a susret je završio 18:18. Dvije godine poslije Hrvatska je bila domaćin EP-A. U Zagrebu je tada Španjolska slavila 27:22. Dočekala je Hrvatska treću sreću i pobjedu nad Španjolcim­a na startu jednog europskog prvenstva. Bilo je to prije 20 godina u ljubljansk­om Tivoliju. Hrvatska je slavila 30:29. - Radi se o fantastičn­oj reprezenta­ciji, koja ima sustav. Svake godine ponavljamo isto. Španjolska ne može, spora je, troma, ali ona dokazuje suprotno. I zato zaslužuje veliki respekt - kazao je Duvnjak, koji će, kao i ostali naši rukometaši, večeras u Mannheimu imati veliku podršku publike.

Dvorana je rasprodana, i to uglavnom hrvatskim navijačima.

- Oni će nam biti velik vjetar u leđa. Nadam se da ćemo dobro krenuti u Prvenstvo i da ćemo im uzvratiti na podršci na najbolji mogući način - poručio je hrvatski kapetan uoči starta na EP-U. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia