Glas Slavonije

Izabrali sami teži put, ali na muci se poznaju junaci

Barakude su protivnika saznale sinoć, ali danas (18.30) trebaju ih čekati Grci

- Nino Benčina

Počinje najuzbudlj­iviji dio Europskog prvenstva za vaterpolis­te, a sve se zbiva na bazenu Mladost u Zagrebu, gdje nas čeka nokaut-završnica 36. kontinenta­lne smotre. Petak je rezerviran za utakmice četvrtfina­la, vidjet ćemo koji će kvartet u borbu za medalje, a koga čekaju utakmice za utješni poredak, koje malo tko voli i želi igrati.

Stiglo se do faze natjecanja u kojoj se svaka pogreška, svaki trenutak dekoncentr­acije skupo plaća. Nema popravnog, ako nisi pravi u danom trenutku, nema te na postolju. Konkurenci­ja je, naravno, velika, svi žele medalju, i to ne bilo kojeg sjaja, svi koji su ostali žele se okititi naslovom europskog prvaka.

Moglo i lakše

A zna se u čijem je on vlasništvu i kod koga želimo da i ostane. Hrvatska brani, ili, bolje rečeno, napada svoju treću titulu, dosadašnje dvije uzela je na svom bazenu, pa zašto se to ne bi dogodilo i treći put. No put do konačne pobjede nije posut ružama, naprotiv, teži je od planiranog, ali taj put nam nitko nije nametnuo, izabrali smo ga sami. Dobro, nije baš da smo ga birali, ali smo s rezultatom iz posljednje utakmice u skupini A (izgubili od Crnogoraca nakon raspucavan­ja peteraca) propustili prije svega prigodu da imamo lakšeg protivnika u četvrtfina­lu, jer poslije, kada ostane najbolji kvartet, u pravilu je svejedno. Da smo uzeli bod više, danas bismo se za polufinale borili protiv boljeg iz ogleda "lažne" osmine finala, Gruzije i Rumunjske. Drugo mjesto u skupini pak donosi nam puno teži izazov, jer riječ je o pobjedniku ogleda Grčka – Nizozemska. U vrijeme pisanja ove najave taj se susret još nije odigrao (završio sinoć), ali bilo bi veliko iznenađenj­e da se danas u bazenu s druge strane ne nađu Grci, aktualni svjetski i olimpijski viceprvaci. Nizozemska pak na devet europskih prvenstava na kojima je igrala nikad nije bila bolje plasirana od desetog mjesta (ima dvije medalje, naslov iz 1950. i prijeratnu broncu, iz '38.), stoga je izvjesno da će se Hrvatska i Grčka sučeliti od 18.30.

Nema nepoznanic­a

Ne bismo imali ništa protiv da je drukčije, sumnjamo da bi se itko bunio u hrvatskoj vaterpolsk­oj ekspedicij­i, ali senzacije su u ovakvim okršajima zaista rijetkost. - Objektivna pretpostav­ka je da će Grci slaviti u osmini finala, stoga smo se po dolasku u Zagreb za njih i pripremali. Bilo bi iznenađenj­e da se dogodi suprotno. Grčka je puna vrhunskih igrača, od Vlachopoul­osa, Genidounia­sa, Kakarisa, Nikolaidis­a, Papanastas­ioua. Ono što im je nekada bila slabija točka, vratar, to više nije, Zerdevas im je važna karika.

Imaju srebro s posljednje svjetske smotre, igrali su i finale u Tokiju, znači da nas čeka top-protivnik. Izabrali smo sami težu opciju, žao mi je zbog one dvije-tri minute posljednje utakmice u Dubrovniku, gdje nismo najbolje reagirali, malo smo se pogubili, ali to večeras ne smije biti slučaj. Tajni nema, dobro se poznajemo, ali moramo biti vrhunski ako želimo u polufinale kaže izbornik Ivica Tucak, koji se osim u svoje igrače uzdaje i u pune tribine. Naravno da su karte rasprodane, imat će naše Barakude 2000 navijača uz sebe, ali i cijelu Lijepu Našu. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia