Glas Slavonije

Na motocikl sjeo s dvije i pol godine, a s četiri već bio prvak Švicarske

-

Valentino Rossi iz Čepina. Prerano i preoptimis­tično je, naravno, za takve prognoze i najave, jer Talijan je istinska legenda motociklis­tičkog sporta, ali u Čepinu ga već tako zovu. Naime, u tom mjestu stasava motociklis­t koji je na dva kotača sjeo sa samo dvije i pol godine, a s nepune četiri postao je prvak Švicarske u kategoriji pocket bike Minimoto u svom uzrastu. Riječ je o Ivanu Tadiću, 11-godišnjaku koji od najmanjih nogu gaji ljubav prema motorima i brzinama, ali u kakvom okruženju je odrastao, to je i nekakav logičan izbor. Motocikl je u obitelji Tadić kao neki "sveti gral", voze ga i otac Kristijan i stric Dražen. Kod Ivana vožnja motocikla više nije samo hobi, on se, unatoč skromnim hrvatskim prilikama, tim sportom ozbiljno posvećuje sa samo jednim ciljem, da jednog dana dođe do klase - Moto GP.

Kao što smo spomenuli, svoj je put počeo sa samo dvije i pol godine uz električni motocikl koji mu je napravio otac Kristijan, a brzo je napredovao do bržih i jačih motora. Svoj prvi naslov osvojio je 2017. godine, kad je postao prvak Švicarske. Već tada je vozio pocket bike koji ide 90 kilometara na sat. Netko bi rekao ludost, dati djetetu od četiri godine da vozi takvu stvar, ali u svijetu je normalno da klinci kreću tako rano i, naravno, motore te brzine voze isključivo u kontrolira

Bilo bi lijepo kada bi se i sponzori pridružili Ivanu na njegovu putovanju prema velikoj pozornici

nim uvjetima, samo na stazi za utrke. Dok je u školi učio čitati i pisati, već je vozio na kartodromi­ma diljem Europe, uključujuć­i Italiju, Švicarsku, Francusku i Hrvatsku. Ove zimske praznike proveo je na stazama u Španjolsko­j, gdje je odrađivao treninge koje mu je omogućio Stephan Dübi i njegova tvrtka MOTODOC MACHINES SL. Bile su to pripreme za novu sezonu, u kojoj će sudjelovat­i na Prvenstvu Slovenije, gdje će voziti mini GP, motor od 190 kubika i 24 konjske snage. Za naslov prvaka mora se nadmetati u susjedstvu, kao i još nekolicina Hrvata, jer jednostavn­o u nas ne postoji prvenstvo za taj uzrast i kategoriju.

- Tijekom božićnih školskih praznika bili smo u Španjolsko­j, gdje je Ivano imao priliku učiti i voziti zajedno s prvakom Motogp-a u klasi Moto2, Pedrom Acostom. Trenirati uz prave majstore motocklios­tičkog sporta golem je dobitak, a u Španjolsku ćemo ponovno ići i tijekom veljače - kaže Ivanov otac Kristijan, jedan od glavnih "krivaca" što mu je sin završio u ovom sportu. Putovanja na treninge i natjecanja nisu jeftin sport, posebice u motocikliz­mu, koji u Hrvatskoj nije top sport, pa kako se obitelj Tadić financijsk­i snalazi?

- Za sada sve plaćamo sami, ali ima naznaka da bi se mogli uključiti neki sponzori. Nadam se i da hoće, ovim putem ih i pozivam, jer kako Ivano postaje stariji, priča je sve ozbiljnija, naravno i skuplja - dodaje Kristijan Tadić, otac “Valentina Rossija iz Čepina”. I. Liović ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia