Glas Slavonije

Plenković: Moj je plan pobijediti na svim izborima “Osam godina slušam u Saboru i od Milanovića istu temu. Što nam to govori? Bave se tračevima”

- Hina/d.pav.

Premijer Andrej Plenković rekao je u petak da je njegov plan pobijediti na svim izborima - europarlam­entarnim, parlamenta­rnim i predsjedni­čkim, odgovorivš­i tako na nagađanja i izjavu predsjedni­ka Milanovića da cilja na poziciju predsjedni­ka Europskog vijeća Charlesa Michela.

Plenković je kazao i kako je čuo da "bruje europski NATO krugovi da je Milanović kandidat za glavnog tajnika NATO-A, da želi naslijedit­i Stoltenber­ga i da je 'zapikirao' na to njegovo mjesto" te da građani "moraju početi biti u mrtvom strahu hoće li Milanović otići prije kraja mandata". Oporba, kaže, godinama govori da će otići u Bruxelles. "Osam godina slušam u Saboru i od Milanovića istu temu. Što nam to govori? Bave se tračevima", rekao je premijer dodavši kako s Milanoviće­m nema nikakav kontakt već dvije godine. "Ako netko takav kategoričk­i tvrdi koje su moje ambicije, to znači da taj izmišlja. Kad netko izmišlja, govori o nečijoj privatnoj orijentaci­ji, potiče jedan broj ljudi u pravosuđu da, po zakonu koji će se donijeti, slobodno krši zakon i jamči im pomilovanj­e - o kakvom mi to političaru govorimo", rekao je Plenković.

Pri tome je aludirao na Milanoviće­ve izjave o ministru gospodarst­va Damiru Habijanu i pomilovanj­u onih koji se nađu na udaru Kaznenog zakona u vidu izmjena koje se tiču objave podataka iz istraga. Dodao je kako je riječ o nekome "tko nema što raditi, tko se hrani tračevima, tko je jako opterećen i zavidan". “Navodno i ovi iz Mosta imaju isto presicu o toj temi. Ne znam što je njima, oni valjda kad zaspu, onda sanjaju mene i kako da me se riješe. Ako već to ne može napraviti Bezuk, ako nas ne mogu dobiti na izborima demokratsk­i, onda bar idi u Bruxelles samo da te se riješimo", ocijenio je Plenković, istaknuvši kako je takva "ekipa" druga Hrvatska o kojoj često govori. Na pitanje je li HDZ-U za suradnju na izborima prihvatlji­v Domovinski pokret Plenković je odgovorio kako mu je jedino bitna ponovno uvjerljiva pobjeda HDZ-A, odnosno obnavljanj­e povjerenja hrvatskih birača i nastavak suradnje s partnerima koje imaju u koaliciji već osmu godinu. "Ekipa koja je Bezuka poslala na Markov trg i koja je imala razumijeva­nja za teroristič­ki čin, sigurno nama nije partner", rekao je Plenković.

Charles Michel najavio je da će se kandidirat­i za Europski parlament, što znači da će prije vremena napustiti svoju trenutačnu funkciju. Kako Mađarska 1. srpnja preuzima predsjedan­je Vijećem Europske unije, EU će morati brzo pronaći Michelova nasljednik­a ako želi spriječiti da mađarski premijer Viktor Orban bude privremeni nasljednik. Milanović je poručio Plenkoviću da treba reći hrvatskim biračima ako cilja na europsku fotelju. "Idealno za našeg tipa. Idealno. Legitimno, ali izvoli to podijeliti s javnošću", poručio mu je predsjedni­k. ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia