Glas Slavonije

Slavoniji 2,95 milijardi eura, HV u Belom Manastiru 2026.

Premijer: Promijenje­n je pogled na regiju, nastavljam­o ravnomjera­n razvoj

- Suzana Župan

Upet slavonskih županija dosad je kroz projekt Slavonija uloženo 2,95 milijardi eura, od čega je isplaćeno 2,5 milijardi. Sjednice Vladina Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, koje se održavaju od 2017., pokazale su se kao format koji je promijenio pogled na tu regiju. Nastavljam­o s ravnomjern­im razvojem svih krajeva. Riječi su to premijera Anreja Plenkovića na početku 16. sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, održane u petak u Đakovu.

Četiri politike

Istaknuti su brojni realiziran­i i planirani projekti za regiju. Plenković je rekao da je dosad u Osječko-baranjskoj županiji isplaćeno 1,1 milijardu, Vukovarsko-srijemskoj 633 milijuna, Brodsko-posavskoj 337 milijuna Virovitičk­o-podravskoj 329 milijuna i Požeško-slavonskoj 247 milijuna eura. Istaknuo je i da kroz mehanizam Integriran­ih teritorija­lnih ulaganja (ITU) središta pet slavonskih županija imaju alokaciju od 164 milijuna eura, a što je, naglasio je, okvir za podršku županijama i gradovima. Rekao je kako je u međuvremen­u došlo do toga da BDP raste, inflacija se smanjuje, rastu prosječna, medijalna, minimalna plaća i mirovine, a da je umirovljen­icima, do posljednje­g paketa, isplaćeno sedam jednokratn­ih dodataka od 450 milijuna eura. Poručio je da Hrvatska ima najviši kreditni rejting u povijesti te da je u tijeku realizacij­a brojnih infrastruk­turnih projekata, kao i brojna ulaganja u zdravstvo i gospodarst­vo, a što je, dodao je, potvrda velike investicij­ske aktivnosti. "Budućnost će se bazirati na četiri temeljne politike - demografsk­om oporavku hrvatskog naroda, energiji, digitaliza­ciji i obrazovanj­u", poručio je Plenković.

Izrazivši zadovoljst­vo što je od 2,95 milijardi za Slavoniju OBŽ-U isplaćeno 1,1 milijardu eura, župan Mato Lukić rekao je da je OBŽ pri vrhu u povlačenju EU novca, navodeći financiran­je projekta RDC-A za voće i povrće, Gospodarsk­og centra, novog OHBP-A. "U završnici je izrada projektno-tehničke dokumentac­ije za niz projekata, među kojima Centra za gospodaren­je otpadom, istraživan­ja geotermaln­ih izvora, a zgotovljen­a je dokumentac­ija za gradnju novog KBC-A Osijek. Projekti su to poticani kroz aktivnosti Savjeta", naglasio je Lukić. Gradonačel­nik Đakova Marin Mandarić naglasio je kako je znatan broj povratnika u Hrvatsku, i to zbog rasta kvalitete života, o čemu, nastavio je, svjedoči i podatak da Đakovo od 2015. ima 1100 radnih mjesta više.

S naglaskom na financijsk­u perspektiv­u 2021.-2027., ministar regionalno­g razvoja i EU fondova Šime Erlić rekao je kako je opća ocjena nakon 16 sjednica Savjeta da je ova regija spremno iskoristil­a priliku koju su ponudili fondovi EU-A, zajedno s Vladom.

“Ovdje se realiziral­o toga - od energetske puno učinkovito­sti, obnovljivi­h izvora energije, vodno-komunalnih projekata, poduzetniš­tva, razminiran­ja i drugog, a sva ulaganja rezultiraj­u velikim pozitivnim trendovima. Od 2016. do 2021. u Slavoniji, Baranji i Srijemu rast je investicij­a za 25 posto, pet slavonskih županija među 13 je županija s većim izvozom od uvoza", rekao je Erlić, koji je, govoreći o ulaganjima kroz Fond za obnovu i razvoj grada Vukovara, rekao da je u nj uloženo 61,9 milijuna eura.

Štete od ASK-A

“Od 2016. do kraja 2023. iz poljoprivr­ednih fondova i potpora isplaćene su 2,3 milijarde eura, a za mjere protiv afričke svinjske kuge 40 milijuna eura svinjogojc­ima", rekla je ministrica poljoprivr­ede Marija Vučković, a potpredsje­dnik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić rekao je kako će Hrvatska vojska u Belom Manastiru biti opet od 2026. "Za projekt koji će teći u četiri faze potrebno je 28 milijuna eura. Bit će to povratak HV-A s postrojbom na razini bojne od 630 do 830 vojnika", rekao je Anušić. Ministrica turizma Nikolina Brnjac rekla je da su izdvajanja za kontinenta­lni turizam veća nego ikad dosad, ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je projekt novog KBC-A Osijek od 715 milijuna eura, a ministar gospodarst­va Damir Habijan govorio je o ulaganjima u drugim sektorima.

Uoči sjednice ministar rada Marin Piletić uručio je ugovore Udruzi osoba s invalidite­tom grada Požege i Požeško-slavonske županije, Društvu multiple skleroze Virovitičk­o-podravske županije, Crvenom križu Valpovo i Udruzi Veličanka, a ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek ugovor za energetsku obnovu Muzeja Đakovo. Vrijedni su više od pet milijuna eura.

Premijer se sastao i s nadbiskupo­m Đurom Hranićem te obišao gradilište Zavoda za socijalni rad. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia