Glas Slavonije

Cijene u privatni za starije početko porasle su za 50 d

Osječko-baranjska županija neće podizati cijene,

- Tomislav Prusina

Inflacija, rast cijena energenata i hrane, poskupljen­je rada... sve je to ponukalo vlasnike privatnih i obiteljski­h domova za stare i nemoćne osobe da u novu godinu krenu s višim cijenama smještaja. Cijene su narasle u rasponu od 50 do 100 eura, tako da se na području Osječko-baranjske županije, prema novim izračunima, cijena smještaja kreće između 600 i 800 eura. Visinu cijene diktira i kategorija smještaja, odnosno radi li se o jednokreve­tnoj ili dvokrevetn­oj sobi, imali li ona zasebni toalet ili balkon... To nisu i najviše cijene, jer ima na tom području i privatnih domova u kojima smještaj stoji od tisuću do 1200 eura.

Veći troškovi

Suzana Kanisek, ravnatelji­ca osječkog obiteljsko­g Doma za stare i nemoćne "Kanisek Plaza", kaže kako su cijene korigirali u prosincu, te ih prosječno povećali za 12 posto. Ono što je prije bilo 600 sada je 700 eura, a ono što je bilo 700 sada je 800 eura, naglašava vlasnica, dodajući da su u isto vrijeme za 20 posto podignuli plaće svojih 14 djelatnika, koji se brinu o 49 korisnika. Tvrdi da su se nerado odlučili na podizanje cijena usluga, ali nisu imali drugog izbora te kako je to bio jedini način da nastave s radom. "Uvjeti za rad bili su jako teški jer je sve nerealno poskupjelo, a plaće su bile niske. Cijene energeneta samo su rasle. Tona peleta u ovo vrijeme prošle godine bila je 30 posto jeftinija, industrijs­ka cijena struje i svi drugi troškovi rasli su od 20 do 30 posto. Cijene hrane također su rasle", objašnjava Suzana Kanisek. Ističe da je teško raditi sa svim nametima koje imaju te da zbog toga planiraju proširiti sadašnji kapacitet za 30-ak novih korisnika. "Za to su nam potrebna znatna ulaganja, koja ćemo nastojati osigurati kreditnom linijom jer drukčije ne možemo", poručuje.

Cijenu smještaja povisili su i u Domu za stare i nemoćne "Baranjsko sunce" u Belom Manastiru, koji je ustanova socijalne skrbi i čija vlasnica Anka Gregoran također navodi kako su rast cijena energenata i hrane te troškovi rada osnovni razlog zbog kojega se od 1. siječnja

Cijene smještaja u Domu za stare i nemoćne Osijek kreću se od 325,17 eura za dvokrevetn­u sobu bez balkona u prizemlju do 569,38 eura u apartmanu za jednu osobu. U đakovačkom Domu za stare i nemoćne najskuplji smještaj je u novom stacionaru, čija cijena iznosi 500,76 eura, a najjeftini­ji je u dvokrevetn­oj sobi s balkonom, za koju treba izdvojiti 354,77 eura. Ipak, najjeftini­ji smještaj nudi dom u Belom Manastiru, gdje je cijena trokrevetn­e sobe sa zajedničko­m kupaonicom 316,28 eura, a najskuplja u tom domu je jednokreve­tna soba s kupaonicom i balkonom 396,97 eura.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia