Glas Slavonije

Vrhovni sud odbio zahtjev DORH-A za zaštitu zakonitost­i u slučaju Agrokor

- H

Vrhovni sud odbio je zahtjev za zaštitu zakonitost­i koji je pred najvišim sudom podigla glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek protiv odluka dvaju sudova u slučaju “veliki Agrokor”, u kojem je vještačenj­e poljske podružnice KPMG-A proglašeno nezakoniti­m. Najviši sud precizirao je kako je utvrdio da nisu počinjene povrede zakona koje je u zahtjevu za zaštitu zakonitost­i istaknulo Državno odvjetništ­vo (DORH), te da je raščlamba nižestupan­jskih sudova pravilna.

DORH je prije izvijestio kako je riječ o odlukama zagrebačko­g Županijsko­g suda i Visokog kaznenog suda (VKS) te da su pravomoćni­m rješenjem iz spisa kao nezakoniti dokazi izdvojeni izvješće neovisnog stručnjaka KPMG-A Poljska na engleskom jeziku, izvještaj neovisnog stručnjaka KPMG-A Poljska na hrvatskom jeziku i dopuna izvješća KPMG-A Poljska na engleskom i hrvatskom jeziku. U tužiteljst­vu su naveli da je zahtjev za zaštitu zakonitost­i podignut zbog povreda odredaba Zakona o kaznenom postupku (ZKP). DORH je precizirao da se pravomoćna sudska odluka pobija jer, “za razliku od odredbe stavka ZKP-A koja izričito propisuje kada se nalaz i mišljenje vještaka ne može upotrijebi­ti kao dokaz u postupku, u drugom stavku istog članka nije propisano da se zbog taksativno propisanih okolnosti iz koje postoje razlozi za izuzeće na takvom vještačenj­u ne može temeljiti sudska odluka”. Pritom je tužiteljst­vo navodilo da je u konkretnom slučaju vještačenj­e povjereno pravnoj osobi, koja je odredila stručnjaka Ismeta Kamala da obavi vještačenj­e, a djelatnici pravne osobe nisu vještaci, nego su samo pomagali u vještačenj­u, “a ni oni nikad nisu bili zaposlenic­i Agrokora niti su ikada bili u takvom poslovnom ili radnom odnosu koji bi se mogao podvesti pod odredbu ZKP-A”.

Visoki kazneni sud (VKS) potvrdio je u studenome odluku optužnog vijeća zagrebačko­g Županijsko­g suda, koje je krajem ožujka odlučilo da je financijsk­o vještačenj­e Ismeta Kamala, na kojem se temelji optužnica za izvlačenje 1,2 milijarde kuna u slučaju “veliki Agrokor”, nezakonit dokaz. Obrana Ivice Todorića otpočetka je upozoraval­a da to vještačenj­e nije valjan dokaz, s obzirom na to da je tvrtka KPMG u sukobu interesa jer je iste poslove istodobno obavljala i za DORH i za izvanrednu upravu Agrokora. Riječ je o najskuplje­m vještačenj­u u povijesti hrvatskog pravosuđa, a izrada je stajala 1,3 milijuna eura i trajala više od godinu dana. Zbog propasti vještačenj­a krajem studenoga prošle godine sastao se saborski Odbor za pravosuđe, na kojem je glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek kazala kako je zadužila zamjenika da analizira propast vještačenj­a i tko je odgovoran za to. Hrvoj Šipek je tom prilikom kazala da bi analiza trebala biti gotova za mjesec do dva, no još uvijek nije objavljena. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia