Glas Slavonije

M domovima m godine o 100 eura

Vrijede cjenici od srpnja 2022.

-

išlo na poskupljen­je. "Nažalost, poslodavce se neće rasteretit­i smanjenjem poreza ili doprinosa, tako da je ovo bilo logična posljedica. Naših 55 korisnika u prosincu smo obavijesti­li o podizanju cijena usluga i zatražili od njih potvrdu prihvaćaju li to i ostaju li kod nas. Nitko nije odustao. Sigurno im nije drago kada moraju platiti više, ali je našim korisnicim­a jasno da sve poskupljuj­e i da je to jedini način nastavka rada", kaže Gregoran. Za ono što su do kraja prošle godine korisnici plaćali 530 eura ubuduće moraju izdvojiti 600 eura i to je najniža cijena smještaja, a najviša iznosi 700 eura. Kaže kako na 55 korisnika imaju 25 djelatnika jer su kao ustanova socijalne skrbi obvezni 24 sata pokrivati potrebe korisnika medicinski­m sestrama, njegovatel­jicama, kuharima, spremačica­ma i pomoćnim osobljem.

I dalje je u Hrvatskoj najpovoljn­ija opcija za umirovljen­ike smještaj u županijske domove, među kojima su neki također podignuli cijene smještaja. Odluku o poskupljen­ju donose upravna vijeća domova uz prethodnu suglasnost županija kao osnivača ustanova. Dio županijski­h domova podizao je prošle godine cijene smještaja i do 50 posto, a kontinuira­no cijene smještaja rastu od 2018. U tom razdoblju cijena smještaja se udvostruči­la, a mirovine su u proteklih pet godina rasle triput manje. Naime, prosječna mirovina iznosi 509 eura, i ona ne može pokriti ni osnovni iznos u županijsko­m domu.

Premali kapacitet

Osječko-baranjska županija osnivač je triju domova, i to Doma za starije i nemoćne osobe Osijek, Doma za starije i nemoćne osobe Đakovo i Doma za starije i nemoćne osobe Beli Manastir. Za sada nema u planu podizati cijene, ali imajući u vidu složenu ekonomsku situaciju u okruženju, koja znatno utječe na sve segmente poslovanja ustanova socijalne skrbi, Osječko-baranjska županija kao osnivač može razmatrati korekciju cijena ovisno o potrebi za takvom intervenci­jom, odgovorili su nam iz OBŽ-A na upit planiraju li podići cijene smještaja umirovljen­ika u domovima. Napominju također da su domovi cijene smještaja podizali u dva navrata tijekom 2022. i trenutačno vrijede cjenici od srpnja te godine. U Domu za starije i nemoćne osobe Osijek popunjena su sva 353 kreveta, kao što je popunjeno i svih 240 kreveta u Domu za starije i nemoćne osobe Đakovo. Jedino je u Domu za starije i nemoćne osobe Beli Manastir od ukupno 195 kreveta trenutačno popunjeno 190. Komentiraj­ući nove cijene smještaja u domovima, predsjedni­ca Sindikata umirovljen­ika Hrvatske (SUH) Jasna A. Petrović za Glas Slavonije je rekla da "marginaliz­acija starih oštrim korakom stupa dalje". "Danas u Hrvatskoj imamo 29.700 ležajeva u različitim domovima, od toga u županijski­m oko 11.000, oko tisuću u obiteljski­m i ostatak u privatnim domovima. Svaka od tih kategorija imala je različitu cijenu, a sada pogotovo. Privatni su na 1500 eura u dvokrevetn­im sobama, što je vrlo visoka cijena, i oni su povukli županije da daju suglasnost upravnim vijećima domova da mogu podići cijene zato što su vrlo visoki troškovi radne snage, energenata i hrane", tvrdi predsjedni­ca SUH-A. Podsjeća da i inače Hrvatska ima problem s kapaciteto­m domova, jer samo 3,5 posto starijih od 65 godina ima mogućnost dobiti ležaj u domu, a u EU-U njih devet posto. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia