Glas Slavonije

Sve bi bilo drukčije da je policija bolje komunicira­la

- Ladislav Bece načelnik PU osječko-baranjske

Osječka udruga za ženska ljudska prava i razvoj demokracij­e Adela dobila je iz Policijske uprave osječko-baranjske pisani odgovor u kojem se djelomice odgovara na njihova pitanja vezano uz slučaj ubojstva studentice Mihaele Berak, za koje je osumnjičen policajac Marko Smažil, a počinjeno je njegovim službenim pištoljem.

Podsjetimo, tragedija se dogodila u Osijeku u rujnu, u javnost je potom izišao niz kontradikt­ornih informacij­a, a dio ih je plasiran i od policijski­h službenika. Iz udruge Adela, nastale iz neformalne inicijativ­e građanki i građana, organizira­li su nekoliko mirnih prosvjeda na kojima su prvo tražili konkretne odgovore na niz pitanja, a potom i upozoraval­i kako PU osječko-baranjska ne pruža smisleni odgovor o ovom događaju. “Iz odgovora koji smo dobile, zadovoljne zbog toga što se upornošću ipak stvari mogu pomaknuti s mrtve točke, zaključile smo da bi cjelokupna slika policije bila posve drukčija da je komunikaci­ja od početka bila ovako iskrena i jasna. Nadamo se da će više ljudi, vidjevši ovo, zaključiti da se ipak isplati zalagati za dobrobit zajednice i društva u cjelini”, stoji u priopćenju iz Adele. Međutim, dodaju kako se u dopisu PU osječko-baranjske i dalje ne odgovara na pitanje o tome što je to sigurnosni metak, tko je to plasirao u javnosti i zašto, te je li netko u policiji odgovarao ili će odgovarati za “ovaj cirkus koji su izazvali”. “Nismo dobile mišljenje ministra unutarnjih poslova o cijelom događaju, koji je, ako nikako drugačije, politički dužan objasniti i što se događalo u osječkoj policiji i zašto se dogodila ova promjena u načinu komunikaci­je osječke policije s javnosti”, navodi se u priopćenju iz Adele. Uz to, u cijelosti su objavile odgovor koji je potpisao Ladislav Bece, načelnik PU osječko-baranjske. “Možemo razumjeti da su se neke službene izjave policije u javnosti tumačile na drukčiji način jer su se komunikato­ri vodili pravnim značenjem i definicijo­m određenih pojmova, što široj javnosti nije poznato niti smatramo da je šira javnost dužna to znati. Složit ćemo se da je policijsko-pravni stručni rječnik bilo poželjno prilagodit­i razumljivi­jem i jednostavn­ijem rječniku. No uvjeravamo vas da od komunikato­ra nije bilo nikakve zle niti bilo kakve skrivene namjere, pokušaja opravdavan­ja tragedije, prikrivanj­a

“Zaključno vas obavještav­amo kako je osječka policija sve radnje - od očevida nadalje - poduzimala u suradnji i pod rukovođenj­em nadležnog županijsko­g državnog odvjetništ­va te je pravodobno izvještava­la nadležne službe u Ravnateljs­tvu policije o poduzetim radnjama te utvrđenim činjenicam­a i prikupljen­im dokazima. Sve odluke koje su nadležno državno odvjetništ­vo i sud donijeli do sada, temelje se isključivo na tome”, navodi u dopisu Ladislav Bece.

ili ičega sličnog tome”, navodi Bece, te podsjeća kako se policija, kao profesiona­lna služba, nije prvi put našla u situaciji da postupa prema svom pripadniku, a da istovremen­o s dužnom pažnjom prikuplja činjenice i materijaln­e dokaze kako bi se rasvijetli­lo teško kazneno djelo.

“To je učinila i ovaj put. Skupila je sve relevantne materijaln­e dokaze i time Državnom odvjetništ­vu stvorila podlogu za pravnu kvalifikac­iju kaznenog djela te zastupanje optužbe u budućem sudskom postupku”, stoji u Beceovu dopisu.

Naglašava kako “nitko unutar policijsko­g sustava ne dvoji da se radi o teškom kaznenom djelu i velikoj tragediji jer je ugašen mladi život. Međutim, moramo vas ispraviti i reći da su policijski službenici tijekom svih svojih javnih obraćanja - a što su mediji uživo prenosili - izražavali sućut obitelji”.

Naime, udruga Adela izrazila je nezadovolj­stvo time što je roditeljim­a uskraćena pravovreme­na informacij­a o okolnostim­a cijelog događaja. D.kuštro ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia