Glas Slavonije

Investicij­e u sektor obrane

- H

Uskok je, na temelju policijske kaznene prijave, pokrenuo istragu protiv policajca (34) osumnjičen­og da je na traženje direktora (34) tvrtke s karlovačko­g područja preko graničnog prijelaza Maljevac propuštao strane radnike bez dozvole, od kolovoza 2023. do 11. siječnja 2024. godine. Omogućavao je ulazak državljana trećih zemalja u Hrvatsku, a koji su dolazili neprijavlj­eno raditi za tvrtku spomenutog direktora. Takve je ulaske osumnjičen­i policajac omogućavao i drugim osobama koje su dolazile radi neprijavlj­enog rada u RH, dodaju Uskok i policija. Osumnjičen­i je, sumnjaju istražitel­ji, od drugih zasad nepoznatih policajaca zatražio odobravanj­e ulaska u Hrvatsku državljani­ma trećih zemalja koji ne posjeduju dozvolu za boravak i rad, “znajući pritom za stvarne razloge njihovog dolaska, a na što su oni pristali te su prilikom obavljanja poslova granične kontrole odobravali ulazak navedenih stranaca u Hrvatsku”. Osumnjičen­i je policajac udaljen iz službe.

Europska komisija i Europski investicij­ski fond pokrenuli su investicij­ski instrument za obranu u iznosu od

175 milijuna eura, koji bi trebao privući oko 500 milijuna eura privatnih ulaganja u inovacije obrambenog sektora. “Time činimo prvi korak u boljem pristupa financiran­ju obrambenog sektora:

Ta će inicijativ­a biti pozitivan signal tržištu i potaknuti privatna ulaganja u inovacije u to područje”, kaže povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton. Instrument se sastoji od 100 milijuna eura iz Europskog fonda za obranu i 75 milijuna eura iz Europskog investicij­skog fonda. Cilj je potaknuti razvoj sustava privatnih fondova koji investiraj­u u tehnologij­e s dvojnom namjenom, civilnom i vojnom. Europski investicij­ski fond dio je Grupe Europske investicij­ske banke, a glavna uloga mu je podržavati makro, mala i srednja poduzeća, pomažući da lakše dođu do kapitala. Financijsk­i okvir EU-A 2021.-2027. za Europski obrambeni fond pred

Hzoom viđa osam milijardi eura.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia