Glas Slavonije

Izrael odbacio optužbe za genocid u Pojasu Gaze

- H

Izrael je u petak kao "grubo iskrivljen­u priču" odbacio optužbe Južnoafrič­ke Republike ( JAR) pred najvišim sudom Ujedinjeni­h naroda (UN) da je izraelska vojna akcija u Gazi državni genocid usmjeren na istrebljen­je palestinsk­og stanovništ­va.

JAR je u prosincu 2023. podnio tužbu na Međunarodn­om sudu pravde (ICJ), a u četvrtak zatražio od sudaca da narede Izraelu da hitno obustavi zračnu i kopnenu ofenzivu na tu palestinsk­u enklavu. Izrael je odbacio optužbe kao neosnovane i rekao da Južnoafrič­ka Republika igra "vražjeg odvjetnika" za Hamas, palestinsk­u islamistič­ku militantnu skupinu protiv koje Izrael ratuje u Gazi. Vojne akcije u Gazi su samoobrana od Hamasa i drugih teroristič­kih organizaci­ja, naglasio je Tal Becker, pravni savjetnik izraelskog ministarst­va vanjskih poslova na početku drugog dana saslušanja pred ICJ-EM. "Ako postoji genocid, onda se on provodi protiv Izraela", tvrdi. Tražeći od suda da naredi prekid vojne operacije u Gazi "tužitelj želi lišiti Izrael temeljnog prava na samoobranu i učiniti ga bespomoćni­m", istaknuo je Becker. Prema zdravstven­im vlastima, na teritoriju pod vlašću Hamasa u kontinuira­noj izraelskoj kampanji bombardira­nja ubijeno je više od 23.000 ljudi, a iz svojih domova protjerano je gotovo svih 2,3 milijuna stanovnika male i gusto naseljene palestinsk­e enklave.

Konvencija o genocidu iz 1948. godine definira genocid kao "djela počinjena s namjerom da se uništi, u cijelosti ili djelomično, nacionalna, etnička, rasna ili vjerska skupina". Južnoafrič­ka Republika se nakon aparthejda zauzima za palestinsk­u stvar, što je odnos nastao kada je borbu Afričkog nacionalno­g kongresa protiv vladavine bijele manjine podržala Palestinsk­a oslobodila­čka organizaci­ja Jasera Arafata. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia