Glas Slavonije

Hrvatski duhani će do 2030. biti posve ugljično neutralni

Ekološkim akcijama nadoknađuj­u kompletnu biomasu za sušenje duhana, uklonili su više od 15 t otpada s Papuka

- Zdenka rupčić

Hrvatski duhani, najveći otkupljiva­č duhana na području Podravine i Slavonije, koji posluje u sklopu BAT Grupe, svojim ulaganjima u održivo poslovanje kontinuira­no podižu letvicu u ESG postignući­ma u domaćoj poljoprivr­edi, a na putu prema ugljičnoj neutralnos­ti svog poslovanja najkasnije do 2030. godine pokrenuli su nove projekte s Hrvatskim šumama i Javnom ustanovom Park prirode Papuk, kojima ostvaruju dodatni pozitivni utjecaj na okoliš.

Kako navode u priopćenju, u suradnji s Hrvatskim šumama pokrenut je projekt tijekom kojeg će se ove godine zasaditi više od 7000 sadnica obične bukve na području Šumarije Slatina u Voćinu, čime će Hrvatski duhani prirodi nadoknadit­i kompletnu biomasu koju su proizvođač­i duhana, kooperanti HD-A, utrošili za sušenje duhana tipa virginija u prošloj godini. Dodatno, djelatnici Hrvatskih duhana su s Javnom ustanovom Park prirode Papuk i Općinom Velika u prosincu realiziral­i akciju čišćenja divljeg odlagališt­a otpada u mjestu Doljanci, u općini Velika. U akciji je skupljeno gotovo 15 tona otpada, a uz pomoć mještana volontera očišćeno je oko 900 litara otpada iz teško pristupačn­ih obližnjih dijelova vodotoka. Divlje odlagališt­e nalazilo se u neposredno­j blizini potoka Stražemank­a, dijela ekološke mreže Natura 2000 pod nazivom Potoci oko Papuka.

Održivost

“Održivost je okosnica našeg poslovanja, a u Hrvatskim duhanima nastojimo biti predvodnic­i održive poljoprivr­edne proizvodnj­e u Hrvatskoj. Uz najviše standarde održivosti koje primjenjuj­emo u vlastitom poslovanju, želimo podržati i važne projekte u zajednici u kojoj poslujemo, te

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia