Glas Slavonije

Poboljšati kvalitetu života

-

su ove akcije primjer naše predanosti zajedničko­j brizi za okoliš", objasnio je Predrag Petrović, voditelj odjela održivosti Hrvatskih duhana.

U BAT-U je održivost jedna od temeljnih vrijednost­i poslovanja, te se Grupa obvezala postići ugljičnu neutralnos­t u cijelom svom lancu vrijednost­i do 2050. godine. Hrvatski duhani su unutar Grupe prepoznati kao lideri na tom putu. Kompanija je prošle godine dobila prestižni AWS certifikat Saveza za upravljanj­e vodama (Alliance for Water Stewardshi­p), čime su dodatno potvrđeni napori koje ulaže u očuvanje voda. Hrvatski duhani tako investiraj­u u unaprjeđen­je sustava navodnjava­nja kap po kap kako bi podignuli navodnjava­nje znatno iznad nacionalno­g prosjeka, na ukupno 27 % rasađenih površina već do 2025. godine, čime bi uštedjeli 49 posto vode.

Recikliran­i otpad

Osim toga, Hrvatski duhani kontinuira­no povećavaju recikliran­i otpad na razini poljoprivr­ednih gospodarst­ava povećanjem recikliran­ja sjetvenih plitica i prazne ambalaže sredstava za zaštitu bilja, osiguravaj­u poštovanje načela zaštite zdravlja i sigurnosti, osobito tijekom primjene sredstava za zaštitu bilja i tijekom berbe zelenog lista duhana, povećavaju prinos po gospodarst­vu i poboljšava­ju standard proizvođač­a primjenom dobrih poljoprivr­ednih praksi.

“Hrvatski duhani redovito u suradnji s Javnom ustanovom Park prirode Papuk vode brigu o zaštiti okoliša, te smo se rado uključili i u akciju čišćenja divljeg odlagališt­a. Ekoakcijam­a želimo poboljšati kvalitetu života”, izjavio je Igor Reesch iz odjela održivosti Hrvatskih duhana.

Hrvatski duhani su prije šest godina pokrenuli jedan od najvećih investicij­skih projekata u tehnologij­i berbe, u kojem je nabavljeno više od 70 mehaničkih berača, kojima je ove godine obrano gotovo 60 % kompletnog uroda duhana, čime je smanjen problem nedostatka radne snage, a smanjeni su i troškovi berbe duhana. Uz sve aktivnosti na postizanju ambiciozni­h ciljeva u samoj poljoprivr­ednoj proizvodnj­i, djelatnici Hrvatskih duhana aktivni su i u lokalnim ekološkim akcijama. U suradnji s Javnom ustanovom Park prirode Papuk i Općinom Velika uključili su se u posljednji­m danima prosinca i u čišćenje divljeg odlagališt­a na Papuku. ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia