Glas Slavonije

Nisu krivi za ubojstvo Sablje

- H

Zaštitar Kristijan Knego (37) i bivši policajac Dorian Mraković (26) nepravomoć­no su u petak na zagrebačko­m Županijsko­m sudu oslobođeni krivnje za ubojstvo Uskokova optuženika iz akcije Tebra Tomislava Sablje (41) te im je ukinut pritvor, doznaje se na sudu.

Sutkinja Tamara Pleše u obrazložen­ju nepravomoć­ne presude pojasnila je kako tijekom postupka nije dokazano Sabljino ubojstvo te da je Knego postupao u nužnoj obrani u kojoj nema protupravn­osti ni kaznenog djela. Zboga toga mu Mraković, optužen za pomaganje u ubojstvu, nije mogao pomoći, pa je i on oslobođen krivnje. - Knego je učinio sve kako bi smirio situaciju i kako ne bi došlo do sukoba u klubu. Pozvao je Sabljine prijatelje da dođu u klub i smire Sablju, koji je bio pijan i pravio probleme. Kad mu je prijatelj s kojim se Sabljo srdačno pozdravio i zagrlio rekao da se smiri i da što mu sve to treba, Sabljo je prijatelju zabio pištolj u trbuh i rekao mu: 'Hoćeš da te sad roknem?' Tada mu je Goran Vidović uzeo oružje. Knego je prišao Sablji i zamolio ga da se smiri, na što mu je Sabljo rekao: 'Što ti hoćeš, p…. ti materina?' Kad je vidio da Vidović drži revolver u ruci, Knego je izvadio pištolj, repetirao ga i spustio uz nogu te pokušao nagovoriti Vidovića da mu da oružje. Kada je Sabljo zgrabio revolver i podigao ga te usmjerio u Knegu, on je pucao u samoobrani", rekla je sutkinja u obrazložen­ju Zagrebačko Županijsko državno odvjetništ­vo je u optužnici navelo da je Knego kao voditelj zaštitara, 22. travnja 2023. oko 4.20 u noćnom klubu Ritz na zagrebačko­j Trešnjevci, nakon sukoba Sablje i jednog gosta, ispalio iz pištolja nekoliko hitaca u Sablju, koji je preminuo na mjestu događaja. Uz to Knegu terete da je zatražio od Mrakovića, koji je u klubu radio kao zaštitar, da mu iz automobila donese svoj pištolj, što je Mraković i učinio "pristajući da prvookrivl­jenik tijekom sukoba usmrti oštećenika".

Ubijeni Sabljo bio je Uskokov optuženik iz akcije Tebra zbog krijumčare­nja gotovo 16 tona marihuane, a optuživalo ga se i za organizira­no paljenje automobila i pripremu fizičkih napada na čelnike Dinama, kao i za iznudu nad Lukom Ivančićem, unukom prve hrvatske državne revizorice Šime Krasić. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia