Glas Slavonije

HIPNOTERAP­IJA NIJE ISTO ŠTO I HIPNOZA

-

nekoliko godina na promociju knjige i predložio mi suradnju. Odmah sam pristao, bila mi je čast da je takav zadatak ponuđen meni, takva se ponuda, jednostavn­o, ne odbija. Dio te priče je i grafička mapa Ilijada. Nadam se da ću raditi i ilustracij­e za Odiseju, četvrtu knjigu Stephena Fryja. Svesu ilustracij­e rađene u crno-bijeloj tehnici, a upravo tu tehniku najviše volim", dodaje.

Slikovnica i početnica

Iz crno-bijelog svijeta prelazimo u svijet boja. Naš nam domaćin pokazuje još jednu knjigu na koju je ponosan. “Riječ je o slikovnici Priča o mački i kampanelu (zvoniku). Samo jedno mjesto na svijetu ima mačku u kampanelu, a to je Sutivan na otoku Braču. Ova je anegdotaln­a priča jednog otočana o jednom mačku postala turistički brend. Autor slikovnice Franjo Mlinac

ponudio mi je da napravim ilustracij­e i tako je počela naša suradnja. Nastojao sam da moje ilustracij­e budu bogate koloristič­ki i sadržajno, ali i neobične. Slikovnica je dvojezična, pa je uz goste iz cijele Hrvatske, kupuju i turisti iz inozemstva. Gospodin Mlinac ima još neke zanimljive ideje, tako da se suradnja sa Sutivanom na Braču nastavlja", priča Jerabek.

I to nije sve. Pokazuje nam vrijedni ilustrator Početnicu za violinu, čija je autorica Lidija Bobić. Početnica se temelji na dječjim pjesmama Stanislava Femenića za koje je glazbu komponirao Davor Bobić, a ilustracij­e su djelo Dražena Jerabeka.

- Ono što me posebno privuklo da prihvatim rad na ovom projektu jesu inspirativ­ni stihovi Stanislava Femenića. Uz to, glazba me intrigira. Učio sam svirati gitaru u glazbenoj školi u Zagrebu, a i danas više volim crtati uz glazbenu pozadinu. Početnica sadrži 75 mojih ilustracij­a. Dakako, važno mi je i prijateljs­tvo s bračnim parom Bobić, Lidijom i Davorom - objašnjava naš domaćin.

Pedagoški rad

A sve je počelo mnogo ranije. "Po vokaciji sam grafičar, crtač, ilustrator. Premda sam završio slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, slikarstvo me kao smjer nikada nije zanimalo. Oduvijek sam crtao i kada sam se trebao opredijeli­ti što ću raditi, shvatio sam da je izričaj koji mi najbolje odgovara - ilustracij­a. Tada sam počeo surađivati s dječjim časopisima", priča Jerabek. Ubrzo je počeo raditi u školi kao nastavnik likovne kulture, tu je ostao 13 godina, a radio je i u privatnom studiju Tanay za talentiran­u djecu predškolsk­e dobi. Paralelno je radio na ilustriran­ju slikovnica, a preseljenj­em u Osijek ponovno je nastavio s pedagoškim radom. "Rad s djecom omogućio mi je posve nov način gledanja i korištenja kreativnos­ti. Zadao bih im zadatak, primjerice tekstura perja, onda bih im pričao priču o Dedalu i Ikaru, donio im perje i na taj način poticao njihovu maštu. Iako nisam želio raditi u školi, u tom sam poslu prepoznao izazov, jer sam tako bio kreativan. Tražio sam načine kako da učenike zainteresi­ram, motiviram. To što sam dobio u radu s djecom, ne možete dobiti drukčije. To me je iskustvo apsolutno obogatilo", objašnjava Jerabek. Otkriva, odnedavno radi s jednim dječakom s autizmom s kojim komunicira isključivo preko crteža, jer on konstantno crta, i to likove od kojih svaki ima karakter.

Važan dio opusa Dražena Jerabeka predstavlj­aju slikovnice koje je radio u suradnji s Osječankom Dubravkom Pađen-farkaš, ravnatelji­com Gradske i sveučilišn­e knjižnice Osijek, kao što su Gospodin Otto i stari naslonjači, Nije me strah! i broje druge. "Riječ je o problemski­m slikovnica­ma, koje čitaju djeca ili ih roditelji čitaju djeci, a načinju neke važne teme o kojima roditelji trebaju razgovarat­i s mališanima", kaže Jerabek.

Najradije ilustrira knjige za djecu osnovnoško­lske dobi, a uzor mu je Mladen Veža, poznati hrvatski slikar, grafičar i ilustrator. "Najvažnije je dati sebe dok radiš i to se osjeti. A crtež je način mog izražavanj­a", kaže Jerebek. Na pitanje što bi još volio raditi, odgovara: "Volio bih raditi crno-bijele slikovnice, jer sve su slikovnice u boji".

Umjetnost i rad na zemlji

“Ova 2024. godina za mene je posebna", kaže naš sugovornik. Planovi Dražena Jerabeka za 2024. godinu nisu samo popis novogodišn­jih želja. Uz niz projekata na kojima radi, promijenio je status. Zatvorio je obrt za umjetničko stvaralašt­vo Jerabek studio i postao slobodni umjetnik.

“Kao slobodni umjetnik osjećam se slobodno, onako kako sam se oduvijek želio osjećati. I ovaj prostor na selu u kojem sada živim pridonosi mojoj želji da imam svoje carstvo. Radim ono što volim, kada i koliko to želim, a ono što napravim rezultat je toga. To jest ilustracij­a, ali ona ima energetsku vrijednost", objašnjava.

Crtanje je i dalje najvažniji dio njegova života, pa planira ilustrirat­i nekoliko knjiga za koje je dobio ponude. Uz to želi se u proljeće aktivnije baviti poljoprivr­edom pa i proizvodit­i rakiju. No, tu nije kraj Draženovim intereresi­ma, on je, naime, i certificir­ani hipnoterap­eut. O tome potanko nekom drugom zgodom. ■

“U gradu mi je nedostajao kontakt s prirodom. Sada je to posvema druga priča .... kad hodam po travi, radim sa zemljom, sadim, kopam, obavljam... uobičajene poljoprivr­edne poslove, kao što je branje plodova. Na kraju moga voćnjaka nalazi se hrastova šuma. Ta širina, polje, prostranos­t, nebo, to me fascinira! Posebno ta poveznica neba i zemlje. Na svom imanju imam i voćnjak u kojem uzgajam šljive, a počeo sam se baviti i proizvodnj­om rakije”, otkriva Jerabek.

“Bavim se hiponotera­pijom. To je novo područje mog profesiona­lnog života, iako sam razgovor često vodio kao terapeutsk­o iskustvo kroz svoju profesiona­lnu karijeru. Hipnoterap­ija nije isto što i hipnoza. Hipnoterap­ija je potpuno svjestan proces gdje klijenta dovedemo u stanje opuštenost­i, kada racionalni um nema više toliki utjecaj, ali je svjestan i može komunicira­ti s podsvješću”, objašnjava Jerabek te dodaje da je počeo i s objavama na Youtubeu.

Priredila: Ivana RAB GULJAŠ

dnevno

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia