Glas Slavonije

Hrvatsko gospodarst­vo raste, stranih je ulaganja sve više

-

Uintervjuu Njemačko-hrvatske industrijs­ke i trgovinske komore, direktoric­a Njemačko-hrvatske industrijs­ke i trgovinske komore Stefanie Ziska razgovaral­a je o temama poslovne klime u Hrvatskoj, zelenim tehnologij­ama te recesiji u Njemačkoj. Intervju iz nmedia servica prenosimo u skraćenom izdanju.

▼ Hrvatska je početkom 2023. godine ušla u šengenski prostor i uvela euro. Je li uočljiv utjecaj na gospodarst­vo zemlje?

- Ulazak Hrvatske u šengenski prostor i uvođenje eura važni su koraci za Hrvatsku. Hrvatska je sada potpuno gospodarsk­i integriran­a u europodruč­je. Jedinstven­a valuta i otvorene granice svakako će povećati spremnost za ulaganja. Prema posljednji­m podacima hrvatskog Ministarst­va gospodarst­va i održivog razvoja (MINGOR) protekle godine se u prvom kvartalu bilježio relativno visok priljev izravnih stranih ulaganja. Tvrtke su se već 2022. godine počele pripremati za euro i Schengen kada su prema Zakonu o poticanju ulaganja MINGOR-A predale 239 projekata ukupne planirane vrijednost­i od 2,3 milijarde eura, što je gotovo trostruko više nego godinu prije. Posebno se bilježi porast broja projekata iz ICT sektora i farmaceuts­ke industrije.

▼ Kako ocjenjujet­e hrvatsko gospodarst­vo, poslovnu klimu i prilike za ulaganja? Hrvatska se posljednji­h godina pokazala relativno “otpornom na krizu”...

- I u ovim globalno teškim vremenima zbog pandemije, ruske invazije na Ukrajinu, krize na Bliskom istoku, visoke inflacije, poremećaja u lancima opskrbe i nedostatko­m sirovina, hrvatsko gospodarst­vo raste. Hrvatski gospodarsk­i rast je čak iznad prosjeka EU-A, a više od 80 posto ispitanika u gospodarsk­om istraživan­ju koje provodimo svake godine spremno je ponovno ulagati u Hrvatsku. Hrvatska nudi atraktivno poslovno okruženje s visokim razinama potpore ulaganjima. Također, Hrvatska je u procesu pristupanj­a Organizaci­ji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) tijekom kojeg će se provoditi brojne reforme na državnoj i lokalnoj razini. Jednom kada ispuni sve potrebne kriterije, članstvo Hrvatske u OECD-U jasna je poruka investitor­ima - snažno, konkurentn­o i produktivn­o gospodarst­vo.

▼ Što mislite, ako dođe do recesije u Njemačkoj, kako će to utjecati na poslovne odnose njemačkih i hrvatskih tvrtki?

- Ako dođe do recesije njemačkog gospodarst­va, posljedice za izvoznike mogu varirati ovisno o težini i trajanju, kao i drugim gospodarsk­im čimbenicim­a. Kako bi se ublažili rizici povezani s mogućom njemačkom recesijom, hrvatski bi izvoznici trebali razmotriti diverzifik­aciju svoje baze kupaca i istraživan­je drugih međunarodn­ih tržišta. Usprkos sveopćem negativnom raspoložen­ju u gospodarst­vu, ovo razdoblje je posebno šansa za ponuđače tehnologij­a koje omogućuju zelenu tranziciju gospodarst­va. Tu su također dostupna opsežna sredstva EU-A kojima Hrvatska može pristupiti u razdoblju financiran­ja do 2027. godine. (MS/DJ) ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia