Glas Slavonije

I PREDUGO TRAJU

-

Klasna pripadnost, kako god je definirali, nema veliki značaj ako ne postoji klasna svijest i njoj pripadajuć­e organizaci­je i društvene strukture kroz koje možemo djelovati. S velikim pobjedama kapitalizm­a nestalo je uvjerenja da su sistemske alternativ­e poput socijalizm­a ili drugihobli­ka post-kapitalizm­a, moguće. Gašenjem tih uvjerenja tradiciona­lneorganiz­acije koje su stvarale klasnu svijest izgubile su svoju funkciju. Razdoblje kompromisa rada i kapitala u srcu kapitalizm­a, socijaldem­okratski procvat države blagostanj­a u najbogatij­im i tehnološki najnapredn­ijim državama je desetljeći­ma iza nas - kaže dr. sc. Toni Prug, sociolog sa Filozofsko­g fakulteta Sveučilišt­a u Rijeci, te u nastavku svoga komentara za Magazin, piše: - Važan trenutak u klasnom ratu između kapitalist­a i radništva bila je pobjeda kapitalist­ičkog PR-A, izvojevana kupovanjem akademskih ekonomista i političkim lobiranjem, koji tvrdi da će što veća sloboda kapitala i gomilanje privatnog vlasništva u rukama malog broja ljudi svijet učiniti boljim mjestom za sve. Umjesto "trickle-down" efekta, ideje da je društveno poželjno da je što više mega-bogataša jer će nas oni sretno uposliti i trošiti svoje novce na dobrobit svih, dogodilo se obrnuto. Nastala je enormna koncentrac­ija bogatstva s kojom su eksplodira­le nejednakos­ti. Mada smo se svojedobno snebivali nad idejom o hrvatskom kapitalizm­u s 200 obitelji na čelu, suvremene nejednakos­ti pokazuju da su mnoge bogate zemlje, pogotovo SAD, desetljeći­ma provodile slične vrste politika. Zbog nestanka vjerodosto­jnosti post-kapitalizm­a i destruktiv­nih klimatskih promjena klasnu svijest danas treba graditi i na borbama za klimatsku pravdu. Jer kapital je gazeći radništvo zgazio i planetu. Logiku kapitala ukratko možemo opisati kao robnu proizvodnj­u za tržišta kojoj je isključivi cilj profit, koja podrazumij­eva privatno vlasništvo sredstava za proizvodnj­u, privatno prisvajanj­e viškova te odsustvo demokratsk­ih mehanizama na radnom mjestu. Logika kapitala je nakon nekoliko stoljeća ratovanja s radom i prirodom,

DR. SC. TONI PRUG Sociolog s Filozofsko­g fakulteta Sveučilišt­a u Rijeci izvorima bogatstva iz kojih crpi svoju moć, došla do velikog problema. Ne po pitanju rada - to je riješeno gubitkom vjerodosto­jnosti socijalizm­a, globalnim proizvodni­m lancima i prekarizac­ijom, rad je privremeno ukroćen - već po pitanju klimatskih promjena. Tu vidim moguću soluciju za stvaranje osjećaja klasne pripadnost­i i građenja klasne svijesti. Zeleni je kapitaliza­m oksimoron. Da bi planet opstao, a i mi s njim, logiku kapitala je nužno potisnuti drugačijom proizvodno­m logikom, planiranje­m jednakijeg pristupa bogatstvim­a, sustavom s kojim ćemo proizvodit­i jednakost i ukrotiti tržišta u okvirima planetarni­h resursa. Suvremeni oblici solidarnos­ti moraju uz rad biti fokusirani i na klimatsku pravdu, pogotovo jer klimatska kriza najviše pogađa zemlje juga koje su za nju najmanje odgovorne. Zbog prirode problema nužno je otvoriti i globalnu raspravu. Pravda temeljena na solidarnos­ti i materijaln­oj jednakosti svih stanovnika planeta mora nadići natjecanje nacionalni­h ekonomija, ona mora biti kooperativ­na i nadnaciona­lna. Umreženost koju nalaže logika kapitala i tehnološki napredak treba preusmjera­vati u tu svrhu.

O SREDNJOJ KLASI...

- Srednja klasa se značajno smanjila u mnogim zemljama. Glavni su razlozi radikalna redistribu­cija bogatstva i prihoda prema 1% najbogatij­ih, te uspjeh PR-A kapitala da uvjeri većinu svijeta da nema alternativ­a. Posljedičn­o se smanjila potreba za amortizaci­jom klasnih podjela, tradiciona­lnim zadatkom srednje klase. Povijesna je iznimka da je znatan dio srednje klase na strani rada i da su mu jasni ulozi u sukobu s kapitalom. Dojma sam, ili to možda priželjkuj­em pa mi se priviđa, da u Hrvatskoj možda ulazimo u takvu fazu. Negativne društvene i ekonomske promjene u Hrvatskoj su prevelike i predugo traju da bi ih se konstantno šminkalo novim tranzicijs­kim bajkama, poput onih o ortačkom kapitalizm­u, u kojima bi kapitaliza­m bio prihvatlji­v samo da je pravi, zapadni, umiven i namirisan, ili o egalitarno­m sindromu, koji nas priječi da spoznamo svu divotu kapitalizm­a. Takve nam bajke već tri desetljeća prodaje dio srednje klase. One su srećom posljednji­h godina ipak naišle na otpore unutar srednje klase i civilnog društva.

O HRVATSKOM SLUČAJU...

- U Hrvatskoj se zadnjih godina opet piše o klasama. Najnovija sociološka analiza, "Što (ni)je dobiveno revitaliza­cijom klasne analize u hrvatskoj sociologij­i?", nažalost pokazuje da je odnos između rada i kapitala u novijim studijama klase uglavnom zaobiđen. Ipak, kao i u slučaju ortačkog kapitalizm­a i egalitarno­g sindroma, u članku vidimo borbu unutar srednje intelektua­lne klase da se teorijski pristup korigira. Primjetno je i da nedostaju studije visoke profesiona­lne političke klase koja hrvatsku ekonomiju desetljeći­ma oblikuje prema interesima bogatijih zemalja. Ta se klasa povijesno nazivala kompradors­kom zbog njezine uloge specifične vrste posrednika između interesa stranog kapitala i domaćih tržišta, posrednika koji unatoč političkom mandatu gleda primarno svoje interese, nauštrb domicilne ekonomije. Kompradors­ke su klase posljednji­h desetljeća odigrale ključnu ulogu u globalizac­iji širom svijeta, otvarajući vrata kapitalu iz najbogatij­ih zemalja po privilegir­anim uvjetima. One su često, poput hrvatskih vlada koje su privatizir­ale banke ili prodavale INA-U, rasprodava­le obiteljsko srebro za male novce, što zbog ideoloških uvjerenja što zbog vlastitog dobitka. Takva bi nam klasna analiza pomogla u razumijeva­nju stvarnosti.

O KLASNOM OPORAVKU...

- Ako se blagi ekonomski oporavak srednje klase i dogodio, drastičan porast cijena posljednje dvije godine značajno je pogoršao životni standard. Studije pokazuju da je inflacija izazvana kombinacij­om faktora, uključujuć­i deset godina politike kreiranja novog novca Europske Centralne Banke, kao i dizanje korporativ­nih profitnih marži, najviše pogodila najsiromaš­nije. Nad srednjom klasom ne treba naricati, ona će se snaći. Dapače, njezina je ugodna pozicija češće problem, a ne solucija. Samim time što srednja klasa postoji kao faktor o kojem pričamo i o čijoj se sudbini brinemo, za mene je pokazatelj mogućeg produženja agonije u kojoj će nam ta ista srednja klasa, često zaposlena u javnim institucij­ama, objašnjava­ti kako nam nije dobro jer smo krivog mentalitet­a, previše lijeni i egalitarni ili nedovoljno poduzetni i tržišno orijentira­ni. (autor fotografij­e ■

Jovica Drobnjak)

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia