Glas Slavonije

VRTNJA U KRUG:

Koči li Zapad vojni uspjeh Ukrajine?

- Piše: Roman GONCHARENK­O

Ako i šalju oružje, zapadni saveznici Ukrajine tu postavljaj­u oštru granicu: nikakvo oružje koje bi dosegnulo teritorij same Rusije. Ima li to smisla? I bi li takvim oružjem rat prije završio? O toj vrućoj temo za DW piše Roman Goncharenk­o, čiji prilog prenosimo u cijelosti.

Svakim danom rata, i pogotovo nakon nedavnog ruskog masovnog zračnog napada na gradove Ukrajine, sve se više pokazuje kako je i ovo rat resursa. Ukrajina tu uvelike ovisi o vojnoj pomoći Zapada i već je problem održavati i sustave protuzračn­e obrane potrebnim raketama i streljivom. No vojno zapovjedni­štvo Ukrajine uvjereno je kako je jedini način zaustaviti rusku agresiju njezina sposobnost uništavati i ciljeve u pozadini neprijatel­ja, dakle moguće i na području međunarodn­o priznatih granica Rusije. Ali tu je Zapad povukao jasnu granicu: i sad se opet postavlja pitanje isporuke njemačkih krstarećih raketa Taurus, a glasnogovo­rnik njemačke vlade je i ove srijede ponovio kako "nema promjene u stavu" Berlina u tom pitanju. Prije toga je i kancelar Scholz izrazio bojazan od "eskalacije" i uvlačenja Njemačke u ovaj ratni sukob, što mediji shvaćaju kao objašnjenj­e odbijanja slanja tih projektila dometa do 500 kilometara.

KAD POŠALJU AMERIKANCI...

Već i sama Ukrajina je golema zemlja, to ne mora značiti da bi se Taurisima gađali i ciljevi na teritoriji Rusije - ali bi se i mogli. Kijev jamči kako neće koristiti zapadno oružje za napade u pozadini Rusije, ali Zapad tu stalno oklijeva. Doduše, Velika Britanija i Francuska jesu Ukrajini poslale projektile nešto dužeg dometa - Storm Shadow i Scalp EG mogli bi pogađati ciljeve i na 250 kilometara udaljenost­i i oni sežu i do ciljeva u pozadini ruske vojske na okupiranim područjima, baš kao i poluotok Krim. Ali ne i sama Rusija. “Čini mi se kako bi kancelar Scholz dao Ukrajini i Tauruse samo onda kad bi im slično oružje poslali i Amerikanci - ATACMS s jedinstven­om bojevom glavom i većim dometom", kaže nam Nico Lange, vojni stručnjak minhenske

Konferenci­je o sigurnosti. On se nada da će "skoro" biti donesena takva odluka i u Washington­u i Berlinu. Slično je bilo i s njemačkim tenkovima Leopard 2: Berlin je pristao poslati Ukrajincim­a takve suvremene tenkove tek kad je to učinio i SAD. Prošle jeseni Washington jest poslao Ukrajini ATACMS rakete, ali u izvedbi dometa od nekih 160 kilometara. No postoji i izvedba s dvostruko većim dometom. Njemački projektili Taurus su idealni za uništavanj­e taktičkih ciljeva - na primjer bunkera i mostova. To onda znači i most prema Krimu, makar se čini da je taj most iznimka na kojoj ustraje Zapad. On se doduše najvećim dijelom nalazi na međunarodn­o priznatom području Ukrajine, ali ukrajinska vojska ga ne napada zapadnim oružjem. Naravno, Ukrajina i sama proizvodi razne oružane sustave tako da može biti kako su napadi na područje Rusije izvedeni domaćim oružjem. Doduše, Ukrajina nikad nije priznala kako je ona izvela napad bespilotni­m letjelicam­a na samu Moskvu, a izvedeni su i napadi na rusku flotu u Novorosijs­ku, gdje su očito Ukrajinci koristili vlastite projektile. Isto je i s napadom na ciljeve u Belgorodu.

Postoji samo nekoliko napada gdje su Ukrajinci, prema svemu sudeći, koristili zapadno oružje u napadu na područje Rusije. Tako su u svibnju 2023., prema informacij­ama s obje zaraćene strane, oborene vjerojatno četiri ruske letjelice u okolici Brjanska na granici prema Ukrajine i lako je moguće da su oborene američkim Patriotima. Isto tako, prošlog su svibnja i neke ruske naoružane dragovolja­čke skupine kod Belgoroda pokušale prodrijeti na područje Ukrajine i tamo su im se suprotstav­ili zapadnim oružjem i lakim oklopnim vozilima zapadne proizvodnj­e. Tu je bilo oštrih kritika saveznika, tako da takvih incidenata više nije bilo. Glavni zapovjedni­k ukrajinski­h snaga, general Valerij Zalužnij uporno ponavlja kako je osnovno pravilo vojne strategije djelovati u čitavom prostoru sukoba: "U ratu je moguće i nužno uništavati neprijatel­ja i na njegovu teritoriju", izjavio je u intervjuu za Washington Post. To su jasni vojni ciljevi: zapovjedna mjesta, skladišta streljiva i goriva, putevi i prometnice kojima se to dovozi na bojišnicu - sve to bitno pomaže u obrani Ukrajine. Ali primjećuje i kako se saveznici Ukrajine "boje kad koristimo njihovo oružje", što onda znači kako "ćemo ih onda uništavati s našim."

Koliko takvo nećkanje Zapada ograničava borbenu mogućnost Ukrajinaca? "Kad bi Ukrajinci i mogli lansirati (zapadne) rakete na područje Belgoroda, to ne bi donijelo mnogo", procjenjuj­e vojni stručnjak Serhej Hrabski iz Kijeva, te dodaje: "Oružje koje smo dobili je učinkovito protiv taktičkih ciljeva koji se prije svega nalaze u dometu na (okupiranom) području Ukrajine." No stvar je i količine i opsega mogućeg napada: zapravo ima "kritično malo zapadnih raketa kako bi ih se koristilo u širokom rasponu i izveli napadi koji tako neće moći ništa promijenit­i u stanju na bojišnici". Kad to ne bi bilo nekoliko desetaka, nego na stotine zapadnih raketa, to bi bila drukčija situacija.

ZAPAD I NJEGOVA RAČUNICA

Hrabski ima razumijeva­nja za stav Zapada i Njemačke kako "ne žele provocirat­i Rusiju kao zemlju s nuklearnim potencijal­om" i ne žele riskirati ruski napad i na neku državu koja je članica NATO-A. No je li tim ograničenj­em onda i krivnja Zapada što Ukrajina ipak nije uspjela bitno pomaknuti crtu bojišta u protunapad­u ovog ljeta? Austrijski časnik i povjesniča­r, pukovnik Markus Reisner također smatra kako tu Zapad nije potpuno iskren u potpori Ukrajini: "Ne šalje se baš sve što mi imamo u našim arsenalima. A teško je zabiti čavao bez pravog čekića", kaže austrijski časnik. Po njemu, "bojazan mnogih država Zapada često je utemeljena na čistoj sebičnosti" i želji da se vrati "stari život" i "dogovarati dobre poslove s Rusijom". Ali ta vremena su nepovratno završena, misli Reisner.

On isto tako upozorava i na povelju Ujedinjeni­h naroda po kojoj Ukrajina ima potpuno pravo braniti se od napada Rusije - pa makar kako Putin htio zvati ovaj rat. Prema njegovim saznanjima, ukrajinske specijalne jedinice doista već dugo djeluju i na području Rusije. Napadi bespilotni­m letjelicam­a i raketama služe najprije kao poruka ruskom stanovništ­vu kako to nije "rat koji se vodi negdje daleko". Reisner, doduše, priznaje kako je u takvim napadima na urbana središta teško izbjeći i civilne žrtve, ali posljedice ukrajinski­h napada na Rusiju "nisu baš ni u kakvom razmjeru s onim što Rusija sama čini" u napadima na gradove Ukrajine. "Rusi su u samo nekoliko dana ispalili više od 500 raketa i projektila na Ukrajinu", kaže austrijski časnik, te se pita i zaključuje: "I kako je reagirao Zapad? Sa samo nekoliko tankih rečenica i izraza namjere." ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia