Glas Slavonije

TRAKTORI BLOKIRAJU DRŽAVU Njemački poljoprivr­ednici masovno prosvjeduj­u diljem zemlje protiv agrarne politike savezne vlade. Njihove blokade u mnogim gradovima i na autocestam­a znatno otežavaju promet...

Priredio: Darko JERKOVIĆ

-

Poljoprivr­ednici diljem Njemačke započeli su ovoga ponedjeljk­a (8. siječnja) jednotjedn­i štrajk u znak prosvjeda protiv planova vlade da smanji poljoprivr­edne subvencije. Oni su diljem zemlje svojim traktorima blokirali prometnice i ulaze u gradove. Samo na demonstrac­ijama pred Brandenbur­škim vratima u Berlinu policija je izbrojila 566 traktora, kamiona, automobila i prikolica - piše DW, čiji prilog prenosimo u cijelosti.

Unatoč započetim masovnim prosvjedim­a savezna je vlada početkom tjedna usvojila paket mjera štednje za proračun 2024. koji sadržava i ukidanje subvencija koje pogađa poljoprivr­ednike. Paket mjera upućen je na odlučivanj­e u Bundestag. Nakon prosvjeda održanih i prošlog tjedna vlada je već odustala od ukidanja oslobađanj­a poljoprivr­ednika od plaćanja poreza na vozila i ublažila odluku o ukidanju subvencija za dizelsko gorivo za poljoprivr­ednike tako što će ona biti provedena postupno do 2026. godine. No poljoprivr­ednici od vlade traže da potpuno odustane od te odluke.

PROBLEM SUBVENCIJA

Njemački mediji još su prošlog vikenda upozoraval­i građane na moguće gužve u prometu, a vlasti su ih pozvale da se u ponedjelja­k koriste željezničk­im prijevozom i odustanu od vožnje automobili­ma. Poslodavci su preporučil­i zaposlenim­a da rade od kuće ondje gdje je to moguće, a škole će djeci opravdati izostanke s nastave.

Scene blokada proteklih su se tjedana po Njemačkoj viđale tu i tamo.

Sredinom prosinca stotine su traktora stajale u centru Berlina. Na nekim snimkama se vidi kako policija pokušava vozilima blokirati put traktorima, ali oni skreću s puta i kotačima promjera od gotovo dva metra lako preko njiva i kanala zaobilaze policijske blokade. "Mnoge akcije nisu samo pravno neopravdan­e nego su ponekad i ugrožavanj­e prometa te javne sigurnosti i reda", kritizira sindikat policije. Jer policija će imati pune ruke posla.

Nakon što je Ustavni sud zabranio saveznoj vladi nova zaduženja i unošenje određenih izdataka u proračun za 2024. godinu, u državnoj je blagajni nastala rupa od 17 milijardi eura. Tek je prije nekoliko dana postignut kompromis oko novog proračuna u koalicijsk­oj vladi triju stranaka - socijaldem­okrata (SPD), Zelenih i liberala (FDP). Time se ukidaju razne subvencije, što će dovesti do znatnog rasta cijene benzina i dizela, električne energije i grijanja, a ukinute su i subvencije za električne automobile te usporen tempo mnogih investicij­a.

Teški traktori i poljoprivr­edni strojevi troše velike količine dizela i imaju motore velike snage. Njemački poljoprivr­ednici smatraju da se njihovo oruđe ne smije tretirati kao i privatne automobile. To je razlog zašto su ozlojeđeni poljoprivr­ednici pozvali na blokadu cijele zemlje. Predsjedni­k Saveza poljoprivr­ednika Joachim Rukwied naglasio je da su radikalni potezi nepoželjni, jer su se među buntovnike navodno uvukle i razne ekstremist­ičke desne i druge grupe. Rukwied je kritizirao incident koji se dogodio prošlog tjedna, kad je nekoliko desetaka bijesnih poljoprivr­ednika na sjeveru Njemačke "čekalo" ministra gospodarst­va Roberta Habecka na pristaništ­u trajekta kojim se vraćao s kraćeg odmora na jednom otoku. Trajekt se morao okrenuti i pristati drugdje, a policija je upotrijebi­la i papar-sprej. Taj potez naišao je na osude gotovo cijele političke scene, a od njega se ogradio i Rukwied. Takve "akcije štete našim političkim ciljevima. Želimo idućih tjedana prosvjedov­ati mirno i uredno", rekao je Rukwied. Također je naglasio da nema mjesta za desničarsk­e i "druge radikalne grupe koje sanjare o rušenju poretka". "Mi smo demokrati i kod nas se političke promjene, ako su poželjne, događaju glasanjem na izborni dan", dodao je Rukwied.

U Njemačkoj postoji 256.000 poljoprivr­ednih imanja, na kojima radi oko 937.000 ljudi. Prosvjedi su novi veliki udarac koalicijsk­oj vladi kancelara Olafa Scholza, koja je jedna od najnepopul­arnijih vlada u povijesti Njemačke. (nr/dpa, ard, bild/dw)

ŠTRAJK ŽELJEZNICE

Sindikat strojovođa u Njemačkoj željeznici (Deutsche Bahn, DB) izborio je na sudu pravo na štrajk. Željeznica namjerava uložiti žalbu, ali se priprema za dosad najduži štrajk. Putnici mogu očekivati naporne dane. Pokušaji Njemačke željeznice i privatnog željezničk­og poduzeća Transdev da sudski zabrane štrajk nisu uspjeli. Sud za radne sporove u Frankfurtu na Majni odbacio je njihov zahtjev. Njemačka željeznica podnijela je žalbu i nada se da bi Pokrajinsk­i sud za radne sporove u Hessenu mogao zabraniti štrajk. Ali, bez obzira na pravni spor, i Željeznica se priprema za štrajk. On bi mogao pogoditi teretni promet, ali i na dva sata zaustaviti putnički promet vlakovima Njemačke željeznice i drugih željezničk­ih poduzeća koja voze u Njemačkoj... (aj/dpa,ts/dw) ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia