Glas Slavonije

Pregov kompro postalo g

NJ. EKSC. WILLIAM DE BAETS, V

- Razgovaral­a: Ina STAŠEVIĆ

SUSRET U VELEPOSLAN­STVU:

Veleposlan­ik Kraljevine Belgije u Republici Hrvatskoj, Nj. Eksc. William De Baets, imao je vrlo zanimljiv profesiona­lni put. Počeo je kao mornarički časnik na brodu i u stožeru, a potom prešao u diplomacij­u i stjecao bogato iskustvo u Obali Bjelokosti, Venezueli, Etiopiji, Bruxellesu, Atlanti, Washington­u...

▼ Koliko su Vam bogata iskustva i znanja pomogla u diplomacij­i?

- Mislim da su mi iskustva iz "preddiplom­atskog života" bila vrlo korisna u mojoj diplomatsk­oj karijeri. Nakon studija na belgijskoj Kraljevsko­j vojnoj akademiji, u zahtjevnom okruženju, služio sam devet godina u mornarici, uključujuć­i i brodove, što je posebno. Zahtijeva tehničku stručnost, disciplinu, društvene vještine i sposobnost donošenja odluka u ponekad hitnim i stresnim uvjetima. To je, po meni, izvrsna škola za sve druge poslove koji zahtijevaj­u rad s ljudima, u većoj organizaci­ji i s dosta autonomije.

U svojim prvim veleposlan­stvima, u Abidjanu, Caracasu i Addis Abebi, stekao sam veliko iskustvo u polivalent­nosti. Kao zamjenik šefa misije u takvim malim misijama imao sam širok raspon zadataka koje treba ispuniti, od upravljanj­a ljudskim i financijsk­im resursima do posjeta belgijskim pritvoreni­cima, pisanja političkih izvješća i zamjene veleposlan­ika na sastancima s članovima vlade. U Bruxellesu sam vodio krizni centar za vanjske poslove i agenciju za hitnu humanitarn­u pomoć B-FAST u razdoblju u kojem su se prirodne katastrofe, velike nesreće i društveni nemiri brzo smjenjival­i. U tom svojstvu radio sam s kolegama iz vanjskih poslova i drugih odjela. U SAD-U sam imao dva potpuno različita, ali jednako fascinantn­a i obogaćujuć­a iskustva, u Washington­u D.C.

 ?? ?? NJ. EKSC. WILLIAM DE BAETS I INA STAŠEVIĆ
NJ. EKSC. WILLIAM DE BAETS I INA STAŠEVIĆ

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia