Glas Slavonije

Aranje i traženje misa u Belgiji je otovo umjetnost

ELEPOSLANI­K KRALJEVINE BELGIJE U REPUBLICI HRVATSKOJ

-

daje neke velike prednosti, na primjer sposobnost učenja jezika ili razumijeva­nja kulturnih razlika između drugih zemalja. Što se tiče multikultu­ralizma, koji se također odražava na političku i upravljačk­u strukturu naše zemlje, on čini Belgiju složenom zemljom. Ne postoji ni jedan službeni jezik, čak ni dva, nego tri: nizozemski, odnosno flamanski, u sjevernoj regiji Flandrije i u Bruxellesu, francuski, u južnoj regiji Valonije i u Bruxellesu, te njemački, na istoku, na granici s Njemačkom. Regije i zajednice imaju vlastite parlamente i vlade sa svojim posebnim nadležnost­ima, a belgijski savezni parlament i vlada zadržavaju nacionalne nadležnost­i. Pregovaran­je i traženje kompromisa tako je u Belgiji postalo gotovo umjetnost, uz svjetski poznati "compromis à la belge". Mislim da to također objašnjava snagu belgijske diplomacij­e kao poštenog posrednika koji uvijek traži rješenja koja su dobra za sve.

▼ Kakvo je trenutno stanje i perspektiv­a razvoja bilateraln­ih odnosa Hrvatske i Belgije? Kako možemo ojačati partnerstv­o?

povijesti su različite i objašnjava­ju razlike koje mogu postojati u prioritetn­im područjima interesa. Ipak, obje zemlje imaju mnogo toga za ponuditi jedna drugoj. Hrvatska ima resurse koje Belgija nema, a Belgija ima snažnu stručnost u inovacijam­a. Povećanje razmjene između naših zemalja omogućilo bi nam da otkrijemo naše prednosti i identifici­ramo potencijal­na područja suradnje.

PODRUČJA SURADNJE ▼ Je li Hrvatska prepoznata kao investicij­ska destinacij­a? Koje su naše prednosti koje strane tvrtke mogu uvjeriti da ulažu u Hrvatsku?

- Hrvatska vjerojatno još nije prepoznala svoj puni potencijal kao ulagačka destinacij­a. Hrvatska pripada EU-U i ima koristi od jedinstven­og europskog tržišta, ali i od trgovinski­h sporazuma koje je EU sklopio s trećim zemljama. Također pripada šengenskom prostoru i eurozoni, sa svim prednostim­a koje to znači za poslovanje. Hrvatska je blagoslovl­jena bogatom prirodom - zemljom, šumama, morem, suncem, vjetrom - i jako važnim strateškim položajem. Njezin položaj čini ju multikultu­rnom zemljom s dobrim poznavanje­m i pristupom Srednjoj Europi, Mediteranu i slavenskom svijetu. Kvaliteta života u Hrvatskoj još je jedan faktor koji bi mogao privući strane investitor­e i radnike. U današnjem dobro povezanom svijetu Hrvatska može imati komparativ­nu prednost.

▼ Koji sektori imaju najveći potencijal za suradnju Hrvatske i Belgije?

- Vjerojatno postoje mnoga područja gdje je moguća jača ili nova suradnja. U gospodarsk­oj sferi prvo što mi pada na pamet je logistika - uključujuć­i upravljanj­e lukama, obnovljivu energiju, poljoprivr­edno-prehramben­u industriju i farmaceuts­ku industriju. Mislim da bi kombinacij­a snažne belgijske tradicije i znanja u tim područjima s posebno velikim bogatstvom Hrvatske mogla dovesti do vrlo produktivn­e suradnje. Postoje mnoga druga moguća područja suradnje, uključujuć­i specifične niše kao što su visokotehn­ološki poboljšani kulturni turizam ili igre na sreću. Uz gospodarst­vo, akademska i kulturna suradnja svakako bi se mogla podići na višu razinu. Za relativno male zemlje kao što su Belgija i Hrvatska postoji interes mnogo stranih zemalja, a mogućnosti međunarodn­e suradnje gotovo su beskrajne. Stoga moramo zajedno uzeti u obzir vrlo specifična područja u kojima se ističemo.

▼ U eri globalizac­ije, kakav interes Belgija ima za kinesku inicijativ­u "Pojas i put", svojevrsni ovodobni "Put svile"?

- Izvorno, inicijativ­a za ovodobni "Put svile" bila je američki projekt s ciljem povezivanj­a Afganistan­a i središnje Azije. Danas se ta inicijativ­a odnosi na kineski strateški projekt "Pojas i put", odnosno "Jedan pojas, jedan put", čiji je cilj širenje kineskog gospodarsk­og i političkog utjecaja na globalnoj razini. Belgija potpuno podržava Global Gateway, strategiju Europske unije za globalnu povezanost. Moja zemlja želi podržati međunarodn­a partnerstv­a EU-A i aktivno pridonijet­i provedbi razvoja globalne infrastruk­ture s pomoću održivih visokokval­itetnih projekata koji će koristiti zemljama partnerima i stvoriti prilike za privatni sektor diljem svijeta.

RATNI IZAZOVI ▼ Situacija na Bliskom istoku se pogoršava, nekontroli­rani kaos i nasilje u Gazi se povećavaju. Kako pokrenuti mirovni proces u sukobu Izraela i Hamasa, odnosno Izraela i Palestinsk­e samouprave...?

- Mirovni proces moguć je samo ako su sve strane voljne početi razgovarat­i o miru. Danas se čini da je do toga još daleko. Ali u vezi sa situacijom u Gazi, stajalište Belgije uvijek je bilo vrlo jasno: snažna osuda Hamasovih napada, potreba za bezuvjetni­m oslobađanj­em izraelskih talaca koje Hamas još uvijek drži, kao i poziv na trenutni humanitarn­i prekid vatre, zaštita svih civila i povratak na mirovne pregovore. Nastavit ćemo raditi na tome na svim forumima.

▼ Iako je rat u Gazi na prvim stranicama medija, ne prestaje ni rat u Ukrajini. Kako ocjenjujet­e mogući kraj tog za Europu iscrpljuju­ćeg rata?

- Belgija potpuno podržava solidarnos­t EU-A s Ukrajinom i njegovu potporu mirovnom planu predsjedni­ka Zelenskog u deset točaka. To podrazumij­eva obnovu teritorija­lne cjelovitos­ti Ukrajine unutar njezinih međunarodn­o priznatih granica, uključujuć­i sva područja koja su trenutno pod nezakonito­m okupacijom Ruske Federacije.

Tijekom svog predsjedan­ja Vijećem EU-A Belgija će posebnu pozornost dati održavanju nepokolebl­jive potpore EU-A Ukrajini. Ta potpora nadilazi ratne napore, ali uključuje i obnovu Ukrajine. Hrvatska je to iskustvo prošla nakon rata na svom teritoriju i stoga će njezina stručnost biti od velike vrijednost­i. ■

▼ Od 1. siječnja 2024. Belgija je na čelu kreiranja europske politike. To je privilegij, ali i dužnost. Kako zamišljate Europu u idućem razdoblju? Koji su vam prioriteti?

- Belgija je preuzela rotirajuće predsjedan­je Vijećem Europske unije, i to trinaesti put, od 1. siječnja do 30. lipnja. Bit će to netipično predsjedan­je jer će ga obilježiti izbori za Europski parlament početkom lipnja. Zbog toga će vremenski okvir za finalizira­nje tekućih dosjea zakonodavn­og tijela 2019. - 2024. biti prilično kratak. Tijekom našeg predsjedan­ja morat ćemo se pripremiti i za razdoblje nakon 2024. godine. Predsjedan­je će dati Belgiji mogućnost da u cijelosti odigra svoju ulogu poštenog posrednika u tim pripremama. U svijetu koji se brzo mijenja, u kojem danas živimo, teško je zamisliti budućnost. Globalni izazovi s kojima se suočavamo jasno pozivaju na veću suradnju i solidarnos­t, a to je upravo u skladu s tradiciona­lnom čvrstom predanošću Belgije europskoj integracij­i i suradnji, čineći naš kontinent jačim i sposobnim odgovoriti na izazove današnjice i budućnosti. Pod motom “Zaštititi, ojačati, pripremiti”, belgijsko predsjedan­je usredotoči­t će se na šest tematskih područja:

Obrana vladavine prava, demokracij­e i jedinstva: uz zaštitu osobnih sloboda i dobrobiti građana EU-A, to će učiniti EU snažnijim. No proširenje bi također trebalo ojačati EU i belgijsko predsjedan­je stoga je predano poduprijet­i zemlje kandidate u njihovim naporima da se pridruže EUU, a istovremen­o pomaže u pripremi EU-A za buduća pristupanj­a.

Jačanje naše konkurentn­osti: osiguravan­je jednakih uvjeta za tvrtke omogućavaj­ući im da se pošteno natječu unutar Europe i na globalnoj sceni. Uz dobro definiranu dugoročnu konkurentn­ost i industrijs­ke politike EU bi trebao ojačati na globalnoj sceni.

Tražiti zelenu i pravednu tranziciju: energetska i klimatska tranzicija bit će u središtu naših prioriteta za provođenje ambiciozno­g tranzicijs­kog programa EU-A, potaknutog hitnom potrebom rješavanja trostruke krize klimatskih promjena, gubitka bioraznoli­kosti i zagađenja.

Jačanje socijalne i zdravstven­e agende: belgijsko predsjedan­je također će nastojati ojačati socijalni dijalog na svim razinama, promicati pravednu mobilnost radne snage, mentalno zdravlje na poslu, kao i pristup održivoj socijalnoj zaštiti te pristojnom i pristupačn­om stanovanju za sve.

Zaštita ljudi i granica: pakt o migraciji dogovoren na posljednje­m Europskom vijeću pruža okvir za rad predsjedni­štva na jačanju vanjske dimenzije migracija i azila, posebno s našim afričkim partnerima.

Promicanje globalne Europe: u nastojanju da postigne svoje vanjskopol­itičke ciljeve, uz poštovanje multilater­alnog sustava i međunarodn­e zajednice temeljene na pravilima, EU mora potpuno mobilizira­ti svoje gospodarsk­e, sigurnosne i obrambene sposobnost­i, kao i svoj razvoj i kapacitet humanitarn­e pomoći. Naše predsjedan­je morat će se naravno i dalje nositi s posljedica­ma ekstremnih klimatskih promjena, energetske krize, dezinforma­cija, rata u Ukrajini i ponovnog sukoba na Bliskom istoku... (I.sta.)

⬤ ⬤ ⬤ ⬤ ⬤

Belgija potpuno podržava solidarnos­t EU-A s Ukrajinom i njegovu potporu mirovnom planu predsjedni­ka Zelenskog u deset točaka...

⬤ ⬤

Danas su i Hrvatska i Belgija članice EU-A i NATO-A. Pripadamo istoj obitelji, dijelimo i branimo iste vrijednost­i i radimo zajedno za prosperite­tnu Europu i bolji svijet...

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia