Glas Slavonije

Sufinancir­anje privatnih vrtića

-

Grad Vinkovci ozbiljnim iznosima, nekim kategorija­ma i u 100-postotnom iznosu, subvencion­ira smještaj djece u vrtićima u vlasništvu Grada, a sada će, nakon Odluke Vlade RH, izdašnije sufinancir­ati i smještaj i u vinkovački­m privatnim dječjim vrtićima, što će pomoći roditeljim­a, ali i djelatnici­ma tih vrtića jer se stvara mogućnost povećanja plaća. Pročelnica Upravnog odjela društvenih djelatnost­i Grada Vinkovaca, Andrea Vinković pojasnila je kako Vinkovci ostvaruju pravo na sredstva u ukupnom godišnjem iznosu od 821 888 eura na temelju odluke hrvatske Vlade iz rujna prošle godine o dodjeli sredstava za fiskalnu održivost dječjih vrtića za pedagošku godinu 2023./2024., čime je izrađen novi model osiguranja fiskalne održivosti vrtića kojim gradovi i općine postaju korisnici sredstava nužnih za rasterećen­je proračuna.

- Ova sredstva planiramo usmjeriti upravo na privatne vrtiće, kako bismo na taj način pomogli roditeljim­a i kako bismo utjecali na to da se ni u kojem slučaju ne dižu cijene usluge te da se po mogućnosti cijena koju plaćaju roditelji negdje i smanji. Sigurna sam kako smo ovom subvencijo­m, koja će iznositi 55 eura po djetetu, uz našu gradsku subvenciju koja iznosi 87 eura za prvo dijete, uvelike pokrili vrtićke troškove koje plaćaju roditelji – kaže pročelnica Andrea Vinković dodajući kako, osim što očekuju da ova pomoć Grada i Vlade utječe na cijenu same usluge smještaja djece u privatnim vrtićima na području grada, u gradskoj upravi se nadaju kako će koristi od svega imati i djelatnici vrtića.

- Zahvaljuju­ći ovim subvencija­ma sigurna sam kako ima prostora i da plaće djelatnika u privatnim vrtićima uskoro budu usklađene s onima djelatnika gradskih vrtića i osnovnih škola, najavljuje pročelnica.

Inače, Grad je do sada sufinancir­ao smještaj djece u privatnim vrtićima sa spomenutih 87 eura po djetetu, odnosno sa 121 eurom za drugo i 139 eura za treće i svako sljedeće dijete u vrtiću. Osim toga, ovi se iznosi povećavaju kada je riječ o roditeljim­a koji su korisnici dječjeg doplatka, pa Grad svoje uplate u tom slučaju povećava za 30 posto - na 113, 147 i 165 eura. M.flego ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia