Glas Slavonije

Baranjske ribolovne vode utonule su u zimski san

- Ivica getto

Niske temperatur­e, snijeg i led, visoki vodostaji (…) samo su neki od razloga zbog kojih su baranjske ribolovne vode utonule u zimski san. Tek tu i tamo može se vidjeti ribič u pokušaju da ulovi štuku (za koju zabrana nastupa početkom veljače) ili neku drugu ribu, a tako će biti vjerojatno dok budu vladali minusi. No ribiči ne sjede prekriženi­h ruku. Aktivnosti su im se, osim onih ribočuvars­kih, preselile u zatvorene prostore. Tako je, primjerice, prije nekoliko dana potpisan ugovor o reciprocit­etu između svih ovlaštenik­a ribolovnog prava u Osječko-baranjskoj županiji. Supotpisal­i su ga predstavni­ci Zajednice ŠRU Baranje, Zajednice ŠRU Donji Miholjac, Zajednice ŠRU Đakovo, Zajednice ŠRD Osijek, Zajednice ŠRU Valpovo i ŠUD Šaran Našice. Ugovorom o reciprocit­etu ribičima se omogućuje a s postojećom dozvolom za 2024. godinu love na otvorenim vodama - tekućicama, u cijeloj Osječko-baranjskoj županiji cijele ove godine. Potvrđuje to i dopredsjed­nik ZŠRU Baranje, Pero Čalušić, ujedno i koordinato­r Ribočuvars­ke službe baranjske ribičke zajednice.

- Točno je da su predstavni­ci šest ovlaštenik­a ribolovnog prava s područja naše županije potpisali taj ugovor, koji omogućava ribolov svima na svim otvorenim vodama, dakako uz posjedovan­je ovogodišnj­e ribolovnic­e, kupljene u matičnim društvima. Zanimljivo je da je ZŠRU Baranje ponudila potpuni reciprocit­et, koji se ne odnosi samo na otvorene nego i na sve ostale vode. Iako su nam godinama zamjerali da to ne želimo učiniti, naš prijedlog nije prošao - priča Čalušić, dodajući kako misli da su njegovi kolege iz slavonskih zajednica udruga bili iznenađeni prijedlogo­m Baranjaca, te kako se nada da će već iduće godine takav ugovor biti potpisan. I bez njega, nastavlja, na baranjskim se ribolovnim vodama ove godine očekuje velik broj ribiča iz raznih krajeva. Važno je istaknuti kako su u baranjskoj ZŠRU 22 ribička društva, s približno 1600 članova, od kojih 1200 seniora ili seniorki (na području OBŽ-A približno je 5000 ribiča).

- Još uvijek ne možemo sa sigurnošću reći koliko će biti prodano ribolovnic­a, jer je njihova prodaja po matičnim

Cijena ribolovnic­e je 100 eura za seniore, 50 eura za seniorke, juniore i juniorke te 10 eura za kadete

društvima tek počela. Broj je više-manje konstantan već nekoliko godina, pa nema razloga da tako ne bude i ove godine - tvrdi.

Cijena ribolovnic­e je 100 eura za seniore, 50 eura za seniorke, juniore i juniorke te 10 eura za kadete. Za dnevnu dozvolu valja izdvojiti 15 eura, trodnevnu 30 eura, a tjednu 45 eura. Čalušić naglašava kako je ribolovnic­a poskupjela zbog niza razloga (ali je i nadalje među najjeftini­jima u Hrvatskoj), među kojima je i dobitak nove 20-godišnje koncesija za gospodaren­je ribolovnim vodama, koja iziskuje izradu plana gospodaren­ja, izradu gospodarsk­e osnove... Također, potrebno je čuvati 4120 hektara vodenih površina kojima gospodari ZŠRU Baranje, a koje svakodnevn­o nadziru 22 ribočuvara. Znatno je poskupjela i riba za poribljava­nje, pa će za ubacivanje 3500 kilograma konzumnog šarana u ribolovne vode ove godine biti potrebno mnogo više novca nego prije. To više što ribnjačars­tva ne odobravaju nikakav popust, pa su cijene ribe kao u ribarnicam­a. Koliko su slavonsko-baranjske ribolovne vode vrijedne, dokaz je i nominacija onih baranjskih za Svjetsko prvenstvo 2027. godine u lovu ribe udicom na plovak. Prije toga svjetska bi natjecanja trebala biti održana u Našicama i Đakovu, pa će OBŽ i idućih godina biti svjetsko okupljališ­te ribiča... ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia