Glas Slavonije

Neću dovoditi igrače da bi navijači sad bili sretni, a da na kraju svi plačemo

Zimski prijelazni rok najgori je za dovođenje pojačanja. Morate ih preplatiti ili dovesti one koje su klubovi odbacili

- Dalibor Keler

Došao je i taj dan. NK Osijek jučer je službeno predstavio novog sportskog direktora - Portugalca Josea Bota. Priča koja se zakotrljal­a prije nešto više od mjesec dana dobila je svoj željeni epilog.

Zlobnik bi na Botov dolazak rekao: "Nije ni čudo što je jučer padao snijeg." Portugalac bi trebao biti veliko pojačanje u logističko­m dijelu kluba jer s njim bi sportska politika Bijelo-plavih konačno trebala dobiti jasnije i dugotrajni­je obrise nakon što se posljednje tri i pol godine stalno nešto mijenjalo na tom planu.

Fokus na domaće snage

Boto je vrlo komunikati­van tip s decentnim smislom za humor. Nije skrivao kako su ga mnogi čudno gledali nakon što je odabrao dolazak u Grad na Dravi jer NK Osijek ne spada u ligu klubova u kojima je Portugalac dosad radio.

- Uistinu me dosta ljudi pitalo zbog čega sam se odlučio prihvatiti ponudu Osijeka. Prvi je razlog taj što je Hrvatska poznata po 'proizvodnj­i' igrača. Došao sam u zemlju punu talenata, što je za mene poseban izazov. Drugi je razlog što sam u razgovorim­a s predsjedni­kom i direktorom kluba shvatio kako imamo iste ciljeve i želje u pitanju sportske politike. Još kada sam došao ovamo i vidio kakvim uvjetima za rad Osijek raspolaže, više nisam dvojio. Takav kompleks nisam imao ni u Šahtaru. Uglavnom, kombinacij­a talenata u Hrvatskoj i planovi NK Osijek doveli su me ovamo - rekao je Jose Boto, novi sportski direktor NK Osijek, a onda je otkrio i jedan poseban uvjet koji je imao:

- Jedino moje pitanje bilo je mogu li ovdje zapaliti cigaretu.

Boto slovi kao veliki lovac na talente, u svojoj karijeri otkrio je mnoge velike igrače, ali njegov pravi prioritet je zapravo ponešto drukčiji od onog koji pruža slika njegova CV-A.

- Prioritet mi je stvoriti jaku bazu domaćih igrača. Kada sam počinjao u Benfici i Šahtaru, ti klubovi nisu u prvim momčadima imali nijednog igrača iz svoje Akademije. To se poslije promijenil­o. Moj prioritet rada u Osijeku bit će upravo na tom polju. Želim da Akademija NK Osijek postane najbolja u Hrvatskoj. Svi preduvjeti u pitanju infrastruk­ture za to postoje. Čeka nas puno posla, ali njega se ne bojim. Cilj mi je jednog dana kada budem završio posao ovdje da iza sebe ostavim nešto što se neće moći urušiti, da Akademija bude snaga ovog kluba. Moramo kreirati bazu i temelje kako bismo mogli iskoristit­i puni potencijal ovog kompleksa.

Bez senzacija ove zime

Iako je najviše pričao o mladim igračima, jedan od Botovih zadataka jesu i aktivnosti u prijelazni­m rokovima, a Osijekova momčad naprosto treba određena osvježenja. No o tom pitanju Boto je zasad pomalo rezerviran.

- Zimski prijelazni rok je najgori za dovođenje pojačanja. Ako želite neke igrače, morate ih ili preplatiti ili dovesti one koje su klubovi odbacili, što je jednako loše. Vrlo je riskantno dovoditi igrače tijekom zime. U

Amer Hiroš više nije igrač NK Osijek. Nakon što ga trener Zoran Zekić nije vidio u svojim nacrtima za drugi dio sezone, klub i Hiroš brzo su se dogovorili oko sporazumno­g raskida ugovora.

- Bilo mi je zadovoljst­vo biti dijelom momčadi koja se borila za najviši plasman u hrvatskom nogometu. Kao i svatko, bio bih sretniji da sam više igrao, onda bi mi i učinak, vjerujem, bio zapaženiji. Mogu reći da mi je bilo lijepo u Osijeku, a bivšim suigračima želim puno sreće i uspjeha u nastavku sezone - rekao je Amer Hiroš na rastanku od Bijelo-plavih.

Hiroš je u Osijek stigao u ljeto 2021. iz Mladosti Kakanj. Zabilježio je 48 nastupa, u kojima je zabio dva pogotka, oba na gostovanji­ma u Koprivnici i Velikoj Gorici. nogometu je lako napraviti pogreške na tom planu, a ja ih želim izbjeći. Nećemo srljati, ostat ćemo smireni, dobro analizirat­i postojeći kadar, pa Akademiju i hrvatsku ligu općenito, i tek ću onda početi vući poteze ako ih bude bilo potrebno napraviti. Neću dovoditi igrače samo da bi navijači u ovom trenutku bili sretni, a da onda svi za nekoliko mjeseci zajedno plačemo.

Očito, strpljenje je opet na stolu. Osijek je praktično, opet, na početku nove ere, ali ovaj put u nju će ga uvesti čovjek koji zna kako se pobjeđuje.

- Svaki klub u svijetu želi pobijediti, ali mnogi od njih ne znaju kako se do toga dolazi. Jako mi se svidjelo što mi je predsjedni­k Sakalj

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia