Glas Slavonije

UVJERLJIVI FAVORITI

- Krešimir Lacković

Hrvatska rukometna reprezenta­cija u nedjelju u 20.30 igra drugu utakmicu na Europskom prvenstvu. Suparnik je Austrija, reprezenta­cija koju s klupe vodi nama dobro poznati Slovenac - Aleš Pajovič.

Bez podcjenjiv­anja

Popularnog Paju, nekad igrača Celja, Ciudad Reala, Kiela, Magdeburga..., posebno dobro pamti Petar Metličić. U polufinalu Europskog prvenstva u Sloveniji 2004. godine današnji izbornik Austrije prstom je ozlijedio oko našeg proslavlje­nog desnog vanjskog. Igra sudbine polsije ih je spojila, zaigrali su zajedno u tada moćnom španjolsko­m Ciudad Realu, izgladili taj incident, pa su do danas ostali dobri prijatelji. Pajovič je igračku karijeru završio u Austriji, u Grazu. Tamo se nastanio, a od 2019. godine izbornik je Austrije, koja je pod njim definitivn­o narasla. Koliko je narasla pokazat će nedjeljna utakmica, u kojoj Austrijanc­i vide svoju priliku za drugi krug.

Nedvojbeno je i dalje da je Hrvatska favorit u tom susretu. U službenim utakmicama nikada nismo izgubili od Austrijana­ca. Njihovi klubovi nisu ni blizu našima, ali, primjerice, prošle je sezone Alpla HC Hard u Europskoj ligi svladala NEXE u Našicama s 29:22. Prethodno je NEXE pobijedio u Austriji 25:24, pa je očito došlo do velikog podcjenjiv­anja. Kakvog u nedjelju navečer ne smije biti od hrvatskih rukometaša. Hrvatska je za Austriju, nedvojbeno, rukometna sila, premda je aktualnoj hrvatskoj selekciji Austrija "stvorila" dvojicu reprezenta­tivaca. S druge strane u austrijski­m reprezenta­cijama i klubovima Hrvati nisu rijetkost. Na širem popisu Aleša Pajoviča našao se Marin Martinović, dvije godine stariji brat našeg desnog vanjskog Ivana Martinović­a. Martinović­i su rođeni i odrasli u Beču. Imaju i sestru Kristinu, koja također igra za Austriju dok se Ivan još u mlađim reprezenta­tivnim selekcijam­a opredijeli­o za Hrvatsku. Nažalost, Pajovič nije uvrstio starijeg Martinović­a među kandidate za nastup u prvom krugu, pa će u nedjelju izostati bratski obračun, kakvom smo već bili svjedoci kada je riječ o hrvatskoj reprezenta­ciji. Igor Karačić srednji je vanjski Hrvatske, a njegov stariji brat Ivan bio je reprezenta­tivac Bosne i Hercegovin­e.

- Nažalost, jedan mali san koji sam imao, odigrati protiv brata u susretu protiv Austrije, neće se dogoditi. Još je moguće, no on trenutno nije s reprezenta­cijom, ali mislim da će

Danska, Švedska i Norveška uvjerljivi­m su pobjedama otvorile Europsko rukometno prvenstvo u Njemačkoj. Aktualni svjetski prvaci, Danci, u susretu 1. kola F skupine u Münchenu porazili su Češku sa 23:14. U toj skupini Portugal je bio bolji od Grčke sa 31:24. Norveška nije imala previše problema protiv Poljske u susretu 1. kola skupine D slavivši sa 32:21. U drugom dvoboju iz ove skupine Slovenija je pobijedila Farske Otoke s 32:29. U susretu iz skupine E Švedska je u Mannheimu pobijedila Bosnu i Hercegovin­u sa 29:20, a Nizozemska je porazila Gruziju sa 34:29. me podržati na tribinama - rekao je Ivan Martinović, koji je poniknuo u bečkim Fiversima.

Austrija pa Hrvatska

Fiversi su matični klub i vratara Kristiana Pilipovića, koji je dobio naknadni poziv u hrvatske redove nakon što se vratar NEXE-A Dominik Kuzmanović još uvijek nije dovoljno oporavio od bolesti. Pilipović je također jednu sezonu proveo u Našicama, odakle je otišao u švicarski Kadetten Schaffhaus­en. Nakratko je promijenio sredinu, otišao je u poljsku Wislu Plock, ali se ni nakon sezone provedene tamo nije vratio u Švicarsku. Pilipović je rođen u Đakovu. Jedno vrijeme otac je sam radio u Austriji, pa mu se poslije priključio i ostatak obitelji. Inspiriran generacijo­m koja je postala svjetski prvak u Portugalu, počeo je u Austriji igrati rukomet. Bilo je kontakata da kao i Martinović i Pilipović zaigra već za mlađe reprezenta­tivne uzraste Hrvatske. Austrijanc­i su ovaj put bili brži, zaigrao je za njih na Europskom prvenstvu 2018. godine u Hrvatskoj, a bio je i dio austrijske reprezenta­cije godinu dana poslije na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj i Danskoj. - Sjajno su me u austrijsko­j reprezenta­ciji tretirali, dali mi priliku da branim, ali sam u trenutku osjetio da branim za Austriju, a pratim rezultate Hrvatske, navijam za nju, pjevam našu himnu - objasnio je svoju odluku o promjeni reprezenta­cije 29-godišnji rođeni Đakovčanin, koji će nedjeljnu utakmicu svojih dviju reprezenta­cija vjerojatno odgledati s tribina SAP Arene s obzirom na to da je Perkovac na startu EP-A dao prednost Mateju Mandiću i Filipu Iviću. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia