Glas Slavonije

Zimsko okupljanje tisuća

- H H

Meksiku se ponovno održavaju borbe s bikovima u najvećoj svjetskoj areni, prvi put otkako je ukinuta sudska zabrana. Takozvana Fiesta Brava, kako se na španjolsko­m naziva borba s bikovima, vratit će se na Plaza México u glavnom gradu Ciudadu de Mexico 28. siječnja, nakon pauze od gotovo 600 dana. Aktivisti za prava životinja uspjeli su na sudu u lipnju 2022. privremeno zaustaviti borbe bikova u meksičkoj prijestoln­ici. Plaza México ima više od 41.000 sjedećih mjesta, a poznata arena za bikove Las Ventas u Madridu ima mjesta za oko 24.000 gledatelja.

Turski predsjedni­k Recep Tayyip Erdoğan pretvorio je sredinom 2020. svjetski poznatu Aja Sofiju u Istanbulu iz muzeja u džamiju - ulaz je nakon te promjene bio besplatan, ali uskoro će se to za turiste promijenit­i. Od 15. siječnja opet će doći do velike promjene: ulaz u Aja Sofiju bit će ograničen i posjetitel­ji će ga opet morati plaćati. Turisti i vjernici dosad su mogli zajedno ulaziti u Aju Sofiju, no od 15. siječnja vjernici i posjetitel­ji imat će zasebne ulaze. Vjernici će se koristiti dosadašnji­m ulazima, a turiste će se uvoditi kroz galeriju na katu.

Sve je spremno za veliko motociklis­tičko okupljanje motociklis­ta kod španjolsko­g grada Valladolid­a. Iako su jutarnje temepratur­e bile oko nule, to nije spriječilo nekoliko tisuća motociklis­ta da već u četvrtak dođe u kamp Međunarodn­og zimskog motociklis­tičkog relija - Pingvini. Ispred nepregledn­og broja postavljen­ih šatora bile su upaljene vatrice kako bi se motociklis­ti malo ugrijali. Očekuje se da će se do nedjelje na okupljanju naći više od 40.000 motociklis­ta iz Španjolske i drugih država. Riječ je o najvećem zimskom okupljanju motociklis­ta u Europi. M.BU.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia