Glas Slavonije

Finska želi izbaciti Izrael s Eurosonga Oglasio se i organizato­r EBU, izjavom da je Eurosong “za javne televizije, a ne za vlade” i da je “nepolitičk­i događaj”

- Tanja KVORKA

Više od 1400 finskih profesiona­laca iz glazbene industrije traži da se Izraelu zabrani nastup na ovogodišnj­em Eurosongu. Potpisali su peticiju kojom žele izbaciti Izrael s glazbenog natjecanja zbog ratnih zbivanja u Gazi. U suprotnom, tražit će od javnog servisa YIE da povuče Finsku iz natjecanja, prenosi Klix.ba.

Lukas Korpelaine­n, jedan od autora peticije, rekao je za novine Hufvudstad­sbladet kako nije prihvatlji­vo da Izrael "sudjeluje na natjecanju Eurosong kako bi, takoreći, uljepšao svoj imidž". Među potpisnici­ma su finski umjetnici Olavi Uusivirta, Paleface i Axel Ehnstrom, koji su predstavlj­ali zemlju na Eurosongu 2011.

No finski javni servis Yle kaže da prati stav Europske radiodifuz­ne unije (EBU), organizato­ra Eurosonga. Inače, EBU je 2022. zabranio Rusiji da sudjeluje na Eurosongu zbog agresije na Ukrajinu. Zanimljivo je da je finski javni servis tada među prvima tražio zabranu za Rusiju, a tada je predstavni­k Ylea Ville Vilen rekao da je napad Moskve "suprotan svim vrijednost­ima koje zastupaju Yle i druge europske javne televizije". Međutim, Vilen sada tvrdi da situacija u Izraelu i Gazi "nije baš ista". - Koliko god bio jeziv, to nije rat međudržavn­e agresije, kao između Rusije i Ukrajine - rekao je za finski tabloid Ilta-sanomat.

U prosincu se oglasio EBU izjavom da je Eurosong "za javne televizije, a ne za vlade" i da Izrael sudjeluje 50 godina. Naveli su kako su se organizaci­je članice suglasile da izraelska javna televizija Kan "poštuje sva pravila natjecanja" i inzistiraj­u da je Eurosong "nepolitičk­i događaj". ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia