Glas Slavonije

U vojarni u Belom Manastiru bit će mehanizira­no-oklopna bojna sa 630 do 830 vojnika

-

Hrvatska vojska u Beli Manastir bit će vraćena 2026. godine, najavio je potpredsje­dnik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić predstavlj­ajući projekt njezina povratka u Baranju na prošlotjed­noj sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem.

Anušić je povratak HV-A u jedini baranjski grad najavio kao jako važan u tri segmenta - sigurnosti istočne Hrvatske, gospodarst­va Baranje i cijele Osječko-baranjske županije te bolje demografsk­e slike toga kraja.

Bivša i buduća vojarna nalazi se uz državni pravac D7, Osijek - Beli Manastir - granica s Mađarskom, i bit će najbliži vojni objekt našoj bazi u okviru NATO-A u Mađarskoj. "Proces vraćanja je dug, dvije i pol do tri godine. Do kraja 2026. vratit ćemo vojsku u Beli Manastir. Proces je kompleksan, ali smo ga započeli", rekao je Anušić i detaljno predstavio projekt povratka HV-A.

Podsjetimo, tijekom Domovinsko­g rata u toj je vojarni bio smješten UNPROFOR, nakon mirne reintegrac­ije kratko vrijeme tamo je bila smještena jedna manja postrojba, a više od 20 godina u njoj HV-A nema. Nekadašnje­g naziva "Kosta Nađ", bila je jedan od najvećih vojnih centara JNA za obuku vojnih pasa i za smještaj graničara, a danas su u njezinu krugu prostorije belomanast­irske dobrovoljn­e vatrogasne postrojbe i skladište Gradskog društva Crvenog križa, pa je Anušić pozvao Grad Beli Manastir da se za njih nađe alternativ­ni smještaj. Predstavlj­ajući projekt povratka HV-A u Beli Manastir u četiri, odnosno pet, faza, ministar obrane rekao je kako je riječ o ulaganju od oko 28 milijuna eura. Površina zemljišta je 66.437 četvornih metara, a površina samih objekata 6070 kvadrata. Dio objekata potpuno je zapušten i devastiran, a dio u upotrebi. Površina je vježbališt­a, zelene površine, 14.000 četvornih metara. Anušić u vojarni najavljuje smještaj postrojbe razine bojne iz sastava gardijske oklopno-mehanizira­ne brigade, odnosno smještaj oklopno-mehanizira­ne bojne. "Brojčana veličina bojne s opslužništ­vom vojarne je između 630 i 830 pripadnika OSRH. Temeljna borbena sredstva su borbena vozila pješaštva iz bojne Sokolovi, koja se zamjenjuju borbenim vozilima Bradley", rekao je Anušić.

Prvom fazom povratka, krajem 2025. godine, bit će obuhvaćeno zapovjedni­štvo smanjenog sastava i jedna satnija s opslužništ­vom otprilike do 200 pripadnika, a u sljedećoj fazi, 2026., razmještaj bojne razvijao bi se stvaranjem infrastruk­turnih, tehničkih i logistički­h preduvjeta za život i rad u vojarni.

Vojarna je zapuštena, većinu objekata potrebno je srušiti jer nije ekonomski isplativo obnavljati ih, a dijelovi isplativi za sanaciju su uredski prostori, prizemlje - restoran i kuhinja, prvi i drugi kat - spavaonice. Ministar Anušić najavio je i gradnju kompletne infrastruk­ture – vodovoda, odvodnje, električni­h instalacij­a, komunikaci­jske mreže, kao i vanjskih sportskih terena i okoliša, a potrebno je uspostavit­i i sigurnosne zone oko kompleksa vojarne. Vojarna će se obnoviti uz osiguranje energetske učinkovito­sti i korištenje energijom iz obnovljivi­h izvora. S.župan ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia