Glas Slavonije

Povratka obv roka neće bit osmišljen kon naše zemlje z

Pitanje obrane vrijednost­i zemlje ni

- Igor Bošnjak

Treba li Hrvatskoj povratak obveznog vojnog roka - rasprava je koja je ponovno aktualizir­ana u javnosti u svjetlu sigurnosne situacije u svijetu i nakon vijesti da je to moguće u Srbiji, gdje je iz krugova Vojske Srbije pokrenuta inicijativ­a za uvođenje služenja vojnog roka u trajanju od četiri mjeseca.

Pojedine političke stranke i sigurnosni stručnjaci zauzimaju se za uvođenje neke vrste vojne obuke u školama i u Hrvatskoj, slično nekadašnje­m predmetu obrana i zaštita. Iz vladajućih redova stiže odgovor kako vraćanja obveznog vojnog roka neće biti, ali se može razmišljat­i o tečajevima za mlade. Podsjetimo, u Hrvatskoj je služenje obveznog vojnog roka ukinuto 2008. i zamijenjen­o dobrovoljn­im vojnim osposoblja­vanjem.

Dugoročno planiranje

Prema riječima doc. dr. Slavka Barića, vojnog stručnjaka, riječ je o ideji koja se pojavljuje s vremena na vrijeme, ali bez ikakve promišljen­osti i jasnog koncepta. Ističe kako u Hrvatskoj trenutno ne postoje nikakvi preduvjeti za uvođenje obveznog vojnog roka.

“To nije pitanje donošenja određene političke odluke. Da biste pokrenuli vojni rok, morate imati dobro razrađene koncepte i studije, kao i vidjeti što želite od vojnog roka. To nije stvar jednog mjeseca ili godine, nego dugoročnog planiranja. Treba malo pogledati i što rade druge zemlje koje su u Europskoj uniji i NATO-U kada je u pitanju obuka, educiranje ili priprema stanovništ­va kada je o tome riječ. Pitanje je na koji način želite urediti obrambeni sustav vaše države. Morate osmisliti koncept obrane i nacionalne sigurnosti te na koji način angažirati stanovništ­vo da dođe do određenih znanja i sposobnost­i koji su im za to nužni. Ako pogledamo zapadne ili pak baltičko-skandinavs­ke zemlje, onda ćete vidjeti da one imaju jasno razrađen koncept sveobuhvat­ne obuke, koji prije svega podrazumij­eva određenu obuku stanovništ­va za civilnu zaštitu kroz osnovnu i srednju školu, gdje se to nadograđuj­e, pa sve do studija, određenih obveza, upisivanja u evidencije, pozivanja na obuku i tek onda imate jedan cjelokupni sustav gdje država vodi računa o obrambenim pripremama zemlje", smatra Barić. Obvezu služenja vojnog roka u Europi imaju Švedska, Finska, Danska, Norveška, Estonija, Litva, Švicarska i Latvija. U drugim zemljama se o njemu također raspravlja, ali zasad bez ozbiljne namjere vraćanjem te obveze.

“Vojni rok nije odgovor na sva pitanja koja su potrebna da biste govorili o suvremenom, obrambenom sustavu neke zemlje, nego je to priprema za povećanje vojske na temelju vojnih znanja", kaže Barić. Dodaje kako u slučajevim­a krize i ratova vojna znanja nisu jedina koja su potrebna, nego je to niz drugih znanja iz civilne zaštite da biste zaštitili svoza je stanovništ­vo. Znači, rekao nam je, mora se razraditi takav koncept.

“Danas je koncept obrane i nacionalne sigurnosti prije svega pitanje socijalne obrane. Znači, ukupna socijaliza­cija i priprema društva za određene oblike ugroze, a onda i priprema civilnog i vojnog dijela. Na tome puno rade na Baltiku, u skandinavs­kim zemljama, Poljskoj... Pitanje obrane svih vrijednost­i vaše države nije

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia