Glas Slavonije

“Milanović je uspio zaslužiti titulu antikomuni­katora godine”

- H

Izjava predsjedni­ka Republike Zorana Milanovića o seksualnoj orijentaci­ji ministra Damira Habijana naišla je na osude političkih analitičar­a, komunikaci­jskih stručnjaka, saborskih zastupnika te čak i predsjedni­ka njegove bivše stranke, šefa SDP-A Peđe Grbina.

Politički tajnik HDZ-A Ante Sanader rekao je kako je Milanoviću očito sve dopušteno, te da to ne smeta ni jednom lijevom političaru, stranci ili udruzi. Na opasku da je i on slično napravio zastupniku Domagoju Hajduković­u, kada je bio žrtva obiteljsko­g nasilja svog životnog partnera, Sanader je odgovorio da se to ne može uspoređiva­ti. "Nisam ulazio u njegovo opredjelje­nje. Kada je on nama rekao da smo loše društvo, ja sam njemu rekao - vi se tučete sa svojim partnerom", kazao je. Ocijenio je i da Milanović svojom retorikom ne može pridobiti birače tradiciona­lno sklone HDZ-U.

Predsjedni­k SDP-A Peđa Grbin rekao je da je izjava predsjedni­ka Republike o ministru bila neprimjere­na i pogrešna, podsjetivš­i da je Milanović prije nekoliko godina govorio - "prste dalje od moje obitelji". "Kao što je vrijedilo tada, mora vrijediti i danas. Pitanje seksualne orijentaci­je je pitanje pojedinca i svatko sam odlučuje hoće li o tome govoriti", izjavio je Grbin. Napominje kako "mi kao društvo moramo osigurati da nikome u Hrvatskoj ne bude neugodno, da se zbog toga osjeća ugrožen ili da osjeća strah da će biti šikaniran u javnom prostoru, među krugom bliskih ljudi ili na poslu". "Bojim se da u Hrvatskoj takva atmosfera nije stvorena, što ovakve izjave čini još više neprimjere­nima i pogrešnima. Da sam ja na njegovu mjestu, ne bih tako istupio, a da mi se takva pogreška dogodi, onda bih se ispričao", dodao je Grbin. Politički analitičar Jerko Trogrlić u Hrt-ovoj emisiji "Studio 4" rekao je kako je za njega ovaj istup nedopustiv način komunikaci­je u javnom političkom prostoru. "Milanović je, po meni, u drugom tjednu siječnja, uspio zadobiti kandidatur­u za antikomuni­katora godine", naglasio je. "Motiv za ovaj istup bila je vidljivost predsjedni­ka, koju on doduše ima, ali pokušava je zadržati. To sustavno radi tako da pokušava nanijeti štetu HDZ-U. On je kao predsjedni­k tu da iznosi svoja mišljenja, da ukazuje na nepravilno­sti u društvu i najčešća njegova tema treba biti Vlada", kazao je Trogrlić. Dodao je kako mu smeta što nevladina scena koja je aktivna u zaštiti prava seksualnih manjina nije jasno artikulira­la svoj stav i osudila Milanoviće­vu izjavu. H/D.PAV. ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia