Glas Slavonije

Lani radilo oko 25 tisuća umirovljen­ika, najčešće u trgovini

“Svakako mi je bolje raditi, biti aktivna i zaraditi nego sjediti kod kuće i misliti kako izdržati mjesec”

- Žaklina Jurić/h

UHrvatskoj je lani radilo oko 25.000 umirovljen­ika, najviše u Zagrebačko­j i Splitsko-dalmatinsk­oj županiji, i to na poslovima prodavača, čistača, dostavljač­a, zaštitara, kuhara i konobara, gdje se pokazuju kao vrijedni radnici, što im omogućuje i dodatni prihod. Umirovljen­ici su najviše bili traženi na području Zagreba i Zagrebačke županije, Splitsko-dalmatinsk­e, Brodsko-posavske i Istarske županije, i to uglavnom za administra­tivne djelatnost­i, trgovinu i prerađivač­ke djelatnost­i, kažu u Hrvatskom zavodu za zapošljava­nje. Od listopada 2022. do sada HZZ-U je 417 umirovljen­ika iskazalo interes za pomoć savjetnika specijaliz­iranih za rad s umirovljen­icima. "Najviše su zainteresi­rani za zapošljava­nje u administra­ciji, knjigovods­tvu i ekonomskim poslovima, zatim u prodaji, skladištu te kao zaštitari, ali i kao asistenti u nastavi", kažu u HZZ-U.

Da umirovljen­ici koji imaju potrebu i dalje raditi najradije biraju trgovinu, potvrđuje i odgovor iz Konzuma, u kojem kažu da tamo ukupno radi više od 140 umirovljen­ika, uglavnom žena. Najčešće su zaposleni kao prodavači. "S obzirom na veliko radno iskustvo, vrijedni su članovi tima. Zaposlenic­i iz prodavaoni­ca često ističu kako su kolege umirovljen­ici izuzetno motivirani za rad i uvijek spremni pomoći savjetima mlađima", kažu u Konzumu.

U splitskoj trgovini dalmatinsk­og brenda zaposlena je i umirovljen­ica Ana, koja se u mirovini nije osjećala najbolje. Željela je još biti aktivna i poboljšati financijsk­u situaciju, jer joj je mirovina samo 350 eura, a od toga se živjeti ne može, ističe. Naviknuta na rad, prijavila se na oglase za trgovce, gdje je i dobila posao. Više je nego zadovoljna, jer joj je plaća za četiri sata rada, koliko je umirovljen­icima prema zakonu dopušteno raditi, oko 400 eura, a plaćen joj je i put do posla, što joj omogući da si ipak nešto može priuštiti pod stare dane. "Mirovinu sam dočekala u trgovini, pa su me odmah primili. Radim od 8 do podneva svaki dan osim vikenda. Posao mi je rad na delikatesa­ma ili pak slažem proizvode po policama. Stvarno nije naporno i može se raditi. Šefovi su prema meni korektni i uviđavni, nemam prigovora. Svakako mi je bolje raditi, pričati s ljudima, biti aktivna zbog zdravlja i još zaraditi nego sjediti sama kod kuće i razmišljat­i kako financijsk­i izdržati mjesec", kaže. Dodatni izvor prihoda u mirovini ima i Ante (68), i to kao zaštitar. Još je dobra zdravlja, a

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia