Glas Slavonije

Ako ih se sada ne zaustavi, nasilnici će naći novu metu

Djeca se žele družiti, ići u školu, baviti se sportom... Nitko ju nema pravo tući

- Dragana Korpoš

Roditelji djece koja su 6. siječnja pretučena u Vukovaru organizira­li su u subotu u gradu na Dunavu prosvjed kako bi upozorili da se nasilje bilo koje vrste, a posebice nad djecom, ne smije tolerirati niti ikada više ponoviti.

Poručili su kako napadači nisu istukli samo djecu nego i cijeli Vukovar, te upitali kako je moguće da se godinama tolerira nasilničko ponašanje i da oni koji imaju nekoliko kaznenih prijava i presuda i dalje šeću gradom. Naglasili su kako u Vukovaru ima mjesta za sve, a nasilnici će, ako ih se ne zaustavi, naći novu metu za svoju mržnju.

“Ni jedno dijete Vukovara ne smije više ovo doživjeti. Ni jedno! Nisu ljudi preživjeli ovaj rat da bi njihova djeca ratovala. Ako vam se ratuje i tuče, nađite se negdje na livadi pa udrite jedni po drugima. Vukovar ostavite nama. Djeca ovoga grada žele se družiti, žele ići u školu, baviti se sportom... I nitko ju nema pravo tući. Nikada više. Ako sada prešutimo i odustanemo, zaključajm­o vrata grada i neka nas tuče tko hoće i kada hoće", poručeno je sa skupa. Roditelji su naveli i nekoliko zahtjeva: hitno i bezuvjetno pritvaranj­e preostalih napadača za kojima je raspisana tjeralica, izricanje maksimalni­h zatvorskih kazni za okrivljeni­ke kao opomenu da to više nikada nikome ne padne na pamet, učestaliju policijsku ophodnju u gradu, policijsko postupanje prema svakoj anomaliji u gradu te da policija u svaku vukovarsku srednju školu pošalje službenike i objasni učenicima koja je kazna za huligane. U izjavama nakon prosvjeda ocijenili su kako je okupljanje bilo jauk roditelja jednoga grada i izrazili nadu kako će i politika i sudstvo odraditi svoj dio posla, jer su njihovu djecu napali ponavljači kaznenih djela.

“Oni imaju toliko kaznenih djela da se to ne može iščitati ni u središnjem televizijs­kom dnevniku", naveo je jedan od roditelja, istaknuvši kako u napad na njihovu djecu ne treba uvlačiti politiku jer među roditeljim­a ima pripadnika različitih nacija, koji se poštuju i drže kako je Vukovar grad dobrih ljudi. Među sudionicim­a prosvjeda bio je i David Mrđanov, mladi Vukovarac koji je 2021. dobio Nagradu "Luka Ritz" za promicanje tolerancij­e i škole bez nasilja. Rekao nam je kako je došao podržati roditelje i podignuti glas protiv nasilja kako u svom gradu ne bi morao strahovati da će doživjeti istu sudbinu kao Luka Ritz. "Sugrađani me pitaju što mi možemo učiniti. Možemo jasno izraziti i objaviti svoje mišljenje, ponosno i dično, prijateljs­ki svima govoriti o slobodi i smjeru u kojem

Majka jednoga od pretučenih dječaka rekla je kako očekuju da će hrvatsko zakonodavs­tvo i oni koji ga kreiraju povući konkretne poteze oko pitanja kaznenog zakona. “Smatramo sustav i politiku odgovornim­a za ovo što se dogodilo. Oni su ti koji donose zakone. Sve polazi od kućnog odgoja. Mi djecu učimo ljubavi, tolerancij­i i miru, a s druge strane imamo one koji očito odrastaju u nesređenim životnim okolnostim­a i uvjetima te nezadovolj­stvo vlastitim životom prenose na ulice našega grada”, poručili su roditelji. Prema njihovim riječima, premlaćena će djeca psihičke traume imati i dugo nakon što fizičke ozljede zacijele, a već sada joj je narušen miran san i razmišljaj­u hoće li, nakon onoga što su proživjela, ponovno bez straha od nekog novog napada hodati ulicama svoga grada. društvo mora ići, osuditi bez pardona svakoga tko mlati nekoga na ulici, ali i sudjelovat­i na ovakvim okupljanji­ma kako bi svi koji isto misle vidjeli da nisu sami u borbi protiv svake vrste nasilja. Zalažem se za slobodnu Hrvatsku, u kojoj dječaci bez straha od napada smiju hodati ulicama, i za slobodni Vukovar, u kojem se neću plašiti kako bi me netko mogao pretući", poručio je. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia