Glas Slavonije

Anušić: Stavovi ministra obrane Crne Gore ne daju nam prostor za razgovor

- Hina/i.bošnjak

Hrvatski ministar obrane Ivan Anušić, koji je proteklog vikenda boravio u Crnoj Gori, gdje je proslavlje­n Dan hrvatskog naroda, otkazao je za subotu predviđeni sastanak s crnogorski­m kolegom po dužnosti zbog toga što stavovi koje je Dragan Krapović iznio u medijima vezano uz spomen-ploču u Morinju i vlasništvo nad brodom Jadran potpuno odudaraju od stajališta Republike Hrvatske i povijesnih činjenica.

“Sastanak s crnogorski­m ministrom obrane otkazao sam zbog njegovih izjava. Stavovi koje je iznio u medijima ne ostavljaju prostor za razgovor", objavio je Anušić na Facebooku. Podgorički radio Antenam podsjetio je da je Krapović nedavno rekao kako je napravljen­a pogreška, te da natpis na ploči u nekadašnje­m logoru Morinj, gdje piše da su događaji u tom logoru "posljedice velikosrps­ke agresije", ne odgovara činjenicam­a. Tvrdi da to nije posljedica velikosrps­ke agresije, nego rata u bivšoj Jugoslavij­i te da bi ploču trebalo zamijeniti. Na to je reagirao i šef hrvatske diplomacij­e Gordan Grlić Radman, koji je zajedno s Anušićem boravio u Crnoj Gori, rekavši da "bez suočavanja s nedavnom prošlošću Crna Gora ne može postati ravnopravn­a članica EU-A ni vjerodosto­jni NATO saveznik". Krapović je rekao i da nisu spremni pregovarat­i o vlasništvu nad školskim brodom Jadran. ni sada nismo je.

Grlić Radman se susreo i s ministrom vanjskih poslova Crne Gore Filipom Ivanovićem. "Razgovaral­i smo o Prevlaci, jasna je granica na kopnu, na temelju Badinterov­e komisije. Želimo razgovarat­i o granici na moru", rekao je. Kada je riječ o školskom brodu Jadran, kaže da je to hrvatski brod koji je u vrijeme raspada SFRJ bio na remontu u Tivtu i ondje ostao. "Smatramo ga otuđenom imovinom i tražimo da se vrati u matičnu luku Split. Ako to ne možemo riješiti dogovorom, možemo uključiti međunarodn­o sudište", izjavio je hrvatski ministar vanjskih poslova. Ponovio je da je neprihvatl­jiva odluka Skupštine Općine Kotor o preimenova­nju sportskog objekta po Zoranu Gopčeviću, osobi o kojoj postoje brojna uznemiruju­ća svjedočans­tva zbog zloglasna djelovanja i postupanja prema hrvatskim zatočenici­ma kao zapovjedni­ka straže u logoru Morinj. "Za nas su ploča u Morinju i natpis vrlo bitni. To treba ostati gdje je", ističe Grlić Radman. ■ bili sami", dodao

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia