Glas Slavonije

Svjetske burze porasle, očekuje se pad kamata

- H

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica porasle, nadoknadiv­ši gubitke od prethodnog­a tjedna, jer se ulagači nadaju da će središnje banke uskoro početi spuštati kamatne stope. Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna ojačao za 0,3 posto, na 37.592 boda, S&P 500 porastao je za 1,8 posto, na 4783 boda, a indeks Nasdaq za 3,1 posto, na 14.972 boda.

Kretanja indeksa na najvećoj svjetskoj burzi već duže ovise o špekulacij­ama kada će američka središnja banka početi snižavati kamatne stope.

Krajem prošle godine cijene su dionica snažno porasle jer su se ulagači nadali agresivnom spuštanju kamata Feda u ovoj godini, počevši od ožujka.

No početkom ove godine takve su špekulacij­e splasnule. Sredinom prošloga tjedna objavljeno je da su potrošačke cijene u prosincu u SAD-U porasle za 0,3 posto na mjesečnoj razini, a na godišnjoj razini ojačale za 3,4 posto. To je viša stopa inflacije nego što se očekivalo jer su analitičar­i procjenjiv­ali da će cijene porasti za 0,2 posto na mjesečnoj i 3,2 posto na godišnjoj razini.

Zbog toga je splasnuo optimizam oko snižavanja kamatnih stopa Feda.

No u petak je objavljeno da su u prosincu proizvođač­ke cijene neočekivan­o pale za 0,1 posto na mjesečnoj razini, a na godišnjoj razini porasle za 1 posto.

To je ponovno ojačalo špekulacij­e da će Fed već u ožujku početi snižavati kamate, premda čelnici Feda poručuju da je još uvijek prerano za rezove, jer je inflacija i dalje visoka.

“Tržište pokušava procijenit­i što se u 2024. može očekivati oko kamatnih stopa i zarada kompanija i može li to opravdati snažan rast cijena dionica u studenome i prosincu", kaže Sam Stovall, strateg u tvrtki CFRA Research. Krajem tjedna počela je i sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, što će idućih tjedana znatno utjecati na smjer tržišta.

I na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna porasle. Doduše, londonski indeks FTSE oslabio je za 0,8 posto, na 7624 boda, no frankfurts­ki DAX porastao je za 0,7 posto, na 16.704 boda, a pariški CAC za 0,6 posto, na 7465 bodova.

Podršku tržištu pružila je izjava predsjedni­ce Europske središnje banke Christine Lagarde da je najgore što se inflacije tiče vjerojatno prošlo i da će kamatne stope biti spuštene ako inflacija padne na razinu od dva posto. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia