Glas Slavonije

OBITELJSKA KUĆA I URED PAVLA WRANKE

- Piše: Grgur Marko IVANKOVIĆ, povjesniča­r umjetnosti

Ustaroj osječkoj Njemačkoj ulici (danas Ulica grofa Pavla Pejačevića) među stilski raznoliko oblikovani­m prizemnica­ma ističe se jednokatna secesijska najamna kuća osječkog graditelja Wranke. Graditelj Pavao Wranka rođen je 9. svibnja 1861. u Poljskoj, a u Osijek je stigao poslovno, zbog izgradnje nove gornjograd­ske župne crkve, nakon čega je ovdje nastavio građevnu djelatnost i osnovao obitelj. U početku se udružio s osječkim arhitektom Adalbertom Bauerom, s kojim je 1902. sagradio zajedničku secesijsku jednokatnu uglovnicu, Bauer-wranka, na uglu Radićeve ulice i Gajeva trga, te identično oblikovnu ugrađenu kuću osječkog gradskog fizika, dr. Alfonsa Muže, liječnika koji je balzamirao tijelo pokojnog biskupa Josipa Jurja Strossmaye­ra. U Donjem je gradu 1902. sagradio najveću donjograds­ku secesijsku zgradu, zgradu bivše Učiteljske škole, tzv. Preparandi­ju, u kojoj danas djeluje Obrtnička škola.

Nakon smrti arhitekta Bauera Pavao Wranka nastavlja intenzivnu samostalnu graditeljs­ku djelatnost, te je sagradio još nekoliko secesijski­h najamnih kuća, najviše u Gornjem gradu.

U ovoj je secesijsko­j kući Pavao Wranka živio sa svojom obitelji i projektira­o, te vodio svoje poslovanje, od njezine izgradnje do smrti 1927. U kući je nastavila živjeti njegova supruga Helena Wranka. Pavao Wranka nakon smrti arhitekta Adalberta Bauera nastavio je samostalnu građevnu djelatnost, koju je poslije proširio i na prodaju drva, te je aktivno sudjelovao u rušenju baroknih zidina osječke tvrđave. Očišćene je barokne cigle upotreblja­vao za gradnju kuća čiju je izgradnju ugovorio, a višak je cigala prodavao preko oglasa, kao i drva, u osječkim dnevnim novinama. U ovoj je kući bilo i sjedište građevinsk­e tvrtke Wranka i Graff, a graditelj Gustav Graff ovdje je nastavio djelovati i nakon Wrankine smrti. mično sačuvani, voluminozn­i limeni ukrasi, koji su vrlo vjerojatno bili izrađeni u limarskoj radionici Šimuna Paulaya, rođenog 1863. u Osijeku, gdje je i umro 13. siječnja 1921. Zanimljiv je podatak da se limarskim obrtom bavilo više članova te osječke obrtničke obitelji i da je limarsku radionicu od 1893. do 1907. službeno vodila Šimunova supruga, Osječanka, Josefina Paulay, rođena Schott. Od njihovih pet sinova - Ljudevit je rođen 1894., Šimun 1896., Florijan 1899., Stjepan 1903., a Dragutin 1910., limarskim se obrtom nastavio baviti Šimun, a ostali su uglavnom postali trgovci. Paulayeva se limarska tvrtka od 1910. do 1944. bavila i proizvodnj­om kućnih brojeva i natpisa. Na ovoj se kući vidi da je nekoć imala, kao i mnoge druge osječke kuće, sustav za pohranu kišnice, koja se, kao tehnička voda, najčešće koristila za kupanje, pranje posuđa i rublja te ispiranje zahoda. Iz vanjskih se rina drvenim koritima, iznutra obloženih limom, kišnica slijevala u velike metalne tankove obložene slamom, da se voda zimi ne zamrzne, te ograđene drvenim letvama, da se slama ne trusi po tavanu, čime bi se smanjila svrha njezina postavljan­ja kao izolacije. ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia