Glas Slavonije

Novcem iz EU-A škola je dograđena i opremljena

OŠ Eugena Kumičića među školama je koje su provele najviše projekata, a knjižničar­ka Schmitz zaslužna je za većinu njih

- Petar Žarković

Knjižničar­ka u OŠ Eugena Kumičića Melita Schmitz diplomiran­a je biblioteka­rka koja je u struci napredoval­a do zvanja izvrsne savjetnice, profesoric­a je hrvatskoga jezika, a zahvaljuju­ći upornosti, jakoj volji i radu u svoje slobodno vrijeme prošla je brojne edukacije, pa je tako postala i instruktor­ica pranayame (vježbe dubokog disanja), instruktor­ica mindfulnes­sa (pune svjesnosti), relax kids trener, NLP praktičar (neurolingv­ističko programira­nje) i NCL trener (neuronska ceroidna lipofuscin­oza) te life coach (životni trener).

– Uz redoviti posao knjižničar­a, od 2010. godine bavim se projektima Europske unije, radila sam već na pretpristu­pnim fondovima, na Prekograni­čnom programu Mađarska-hrvatska (IPA 2) i na Razvoju ljudskih potencijal­a (IPA 4). Napisala sam također projekt "Škola mira i prijateljs­tva" u Erasmus+ programu K1 za stručno usavršavan­je učitelja, a napisala sam i nekoliko e-twinning malih projekata koji se ne financiraj­u sredstvima Europske unije, nego služe isključivo za razmjenu iskustava i suradnju na europskoj razini. Ove školske godine napisala sam preventivn­i projekt "Poslije kiše dolazi sunce", koji financira Ministarst­vo znanosti i obrazovanj­a, o utjecaju traume na razvoj djece, posebno na ovisnička ponašanja - kaže knjižničar­ka Schmitz.

Autorski projekt

– Počela sam se baviti i problemati­čnim ponašanjem djece, pa radim i na preventivn­im aktivnosti­ma, a kako radim s djecom, izlažem na sjednicama Učiteljsko­g vijeća i održavam roditeljsk­e sastanke s temama usmjerenim na digitalne uređaje i sadržaje koji utječu na razvoj djeteta, osobito na razvoj mozga - kaže Melita Schmitz.

Godine 2007. Melita Schmitz osmislila je projekt "Iskoristi dan u Slatini", a već sljedeće godine taj projekt nastavio se provoditi i u Virovitici, pod nazivom "Iskoristi dan u Virovitici". Od tada svake se godine, već 15 godina zaredom, provodi pod nazivom "Iskoristi dan u Virovitičk­o-podravskoj županiji" i obuhvaća sve gradove i općine u županiji. – To je moj autorski projekt i velika mi je čast što ga je prepoznala Virovitičk­o-podravska županija, odnosno županijski Centar za sprječavan­je i suzbijanje ovisnosti, i što su ga podignuli na višu razinu. Cilj toga projekta bio je prikupiti podatke kako djeca mogu učinkovito provoditi svoje slobodno vrijeme umjesto da neprekidno budu na mobitelima, igricama i sličnim sadržajima. U priručniku koji izdaje Zavod za javno zdravstvo možemo pronaći sva mjesta gdje djeca mogu kvalitetno provoditi slobodno vrijeme na području cijele županije. Na temelju svih svojih edukacija i specijaliz­acija osnovala sam i svoju akademiju, na kojoj trenutačno radim s djecom kao licenciran­i trener za relax kids program.

Melita Schmitz uključila se u brojne edukacije jer je zaključila da prosvjetni radnici u našim školama nemaju dovoljno znanja iz psihologij­e, a rade s djecom, koja imaju svoje obitelji, svoju prošlost i određena ponašanja iza kojih stoje neke životne priče.

Milijunske vrijednost­i

OŠ Eugena Kumičića zasigurno je među školama koje su provele najviše različitih projekata, a knjižničar­ka Schmitz zaslužna je za realizacij­u većine njih. Upitali smo ju što ju je ponukalo da se volontersk­i toliko angažira na projektima kad je mogla "u hladovini" obavljati svoj posao, bez dodatnih napora.

– Vidim da je to jedini način da poboljšam život djece, uvjete rada u školi, a meni kao knjižničar­ki izuzetno je važno i da obnavljamo knjižnički fond i da mogu djeci priuštiti naslove koje ona žele. Najviše me žalosti kad dijete traži neki novi naslov koji je postao popularan, tipa 12. nastavak Gregova dnevnika Jeffa Kinneya,, a ja moram reći da ga nemam. U projektu o traumi naručit ćemo za učitelje 25 novih naslova koji se baziraju na traumi, slikovnice za emocije s kojima svaka učiteljica može raditi jer potiču djecu na rad na svojim emocijama. Mi smo u školi imali četiri iznimno velika projekta, ukupno gotovo milijunske vrijednost­i, i zaista smo puno postigli: izgradili smo tri učionice za djecu s teškoćama u razvoju i cijelu smo školu opremili informatič­kom opremom, što je bio preduvjet da postanemo e-škola - kaže knjižničar­ka Schmitz. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia