Glas Slavonije

Sijelo u znaku uzgoja konja posveta čika Đuki Galoviću

Strojevi su konje potisnuli s putova i polja, ali iz srca Šokca nikada nisu

- Marija Lešić Omerović

Ubogatom programu 57. Šokačkog sijela, od 2. do 13. veljače, Županjci će iznova prikazati bogatstvo narodnih nošnji, pjesme, plesa i običaja, sve ono najbolje i najljepše čime se diče. Pokazat će s kolikom ljubavlju, brigom i poštovanje­m njeguju tradiciju i baštinu svojih predaka. Sijelo će biti posvećeno šokačkoj tradiciji uzgoja konja, pod motom "Oj, dorati, moje zlato suvo", autora pučkog pjesnika Đuke Galovića.

Neraskidiv­a veza

Ove se godine obilježava 100. obljetnica njegova rođenja. Brojne je stihove posvetio konjima i njihovoj ulozi u narodnoj kulturi ističući neraskidiv­u vezu Slavonca i konja, koji za Šokca ima mitsko značenje. Iako su ih strojevi i vozila potisnuli s polja i putova, iz srca nikada nisu.

“Sa konjima sam otranit, puno sam njih naučio jašiti, kočijašiti, znaš, u ono vrijeme konji su bili ponos svake zadruge, i cure su gledale kakve si imao konje i ormu. Što si imao bolje konje i cure su te više gledale. Konji su imali i veliki ekonomski značaj. Volio bih da me konji i na groblje odvezu, uz pjesmu šokačku", kazao je Galović u jednom od svojih posljednji­h intervjua. Umro je 2015. u Drenovcima, gdje je živio sa suprugom Macom.

Odabir mota ovogodišnj­eg Sijela posveta je tome bardu hrvatskog pučkog pjesništva, velikom čovjeku, stvaratelj­u, doajenu i promicatel­ju šokaštva - baštinske kulture Hrvata, čije su mnoge pjesme uglazbljen­e i rado pjevane. Među njima su i "Slavonci smo i Hrvati pravi", "Odavno smo graničari stari", za koje mnogi misle da su izvorne narodne pjesme. Izvršni odbor odlučio je program 57. Sijela predstavit­i upravo pred rodnom kućom Đuke Galovića, u Šantavi, jednoj od najstariji­h ulica u Županji. Na njoj je 2017. godine, za jubilarnog, 50. Sijela, otkrivena spomen-ploča, kojom mu je Grad Županja odao počast. Kuća u kojoj je rođen kuća je obitelji Galović-ivić i nekada je bila jedna od najbogatij­ih i najvećih u Županji. Ta tradicijsk­a šokačka kuća izgrađena je 1900. kao zadružna kuća za stanovanje s gospodarsk­im objektima. Danas je u vlasništvu Marka Maroševca, koji potječe iz stare šokačke obitelji, jedne od onih koje nazivaju "temeljašim­a" i prvim doseljenic­ima u Županju. Ondje živi sa suprugom Katom i troje djece.

Čuvari tradicije

U obitelji Maroševac i danas istinski čuvaju dugu i bogatu šokačku tradiciju i njeguju identitet. Đuka Galović bio je bratić Markove bake, na što je, ističe Maroševac, vrlo ponosan, i s velikom ljubavlju i poštovanje­m čuva uspomene na njegov lik i djelo. I predstavlj­anje Sijela počelo je riječima čika Đuke, snimkom u kojoj govori gdje je rođen, a pred kućom, za stolom, stajale su njegove špenzle i štap s pomoću kojega je hodao, a na stolu knjiga "Cvelfer stari" i amić za vuču vodenica, s konjskim glavama, koji je pripadao njegovu ocu. "Drago mu je bilo i stalno je isticao da mu od sestre unuk živi u rodnoj kući i srce mu je bilo puno što sam nastavio seljački život kakav je i on živio. Volio je konje, mi ih i dandanas držimo, i krave, i svinje, i ovce..." kazao je Marko. Prednji dio kuće ostao je autentičan, dvije sobe potpuno su šokačke, u dvorištu su kućari stari više od 200 godina... ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Marko Maroševac
Marko Maroševac
 ?? ?? Čika Đuka Galović, s ivicom - ivom oršolićem
Čika Đuka Galović, s ivicom - ivom oršolićem

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia