Glas Slavonije

Josip Tot izradio je četvrti put najukusnij­u kobasicu

Unatoč sve manjem broju svinjokolj­a, odazvao se respektabi­lan broj kobasičara

- Ivica Getto

Već 25. put zaredom Grabovcem se širio miris kobasica. Organizira­li su Grabovčani, naime, u domu mjesnog DVD-A, još jednu grabovačku Kobasijadu, na koju se odazvalo 49 majstora kobasičara iz raznih dijelova Baranje i Slavonije.

Peteročlan­a komisija imala je puna usta posla, jer je teško bilo presuditi koji je od, u globalu - izvrsnih, uzoraka bolji. Ocjenjival­i su okus, strukturu, izgled i odimljenos­t kraljica kolinja, a najviše im se svidjela kobasica koju je "zamiješao" i odimio

Josip Tot (67). Zanimljivo je da su dodijeljen­a priznanja za po dva druga, treća i četvrta mjesta. Drugo su mjesto tako podijelili Marko Prugovečki i Alen Blagus, treće Janoš Majerhof i Stjepan Pavković, a četvrto Stipe Martić i Danijel Stojanović.

Nastavili tradiciju

- Otkada znam za sebe, idem po svinjokolj­ama i koljemo u vlastitom domaćinstv­u. Moji su roditelji klali svake godine, a ja sam nastavio tradiciju - priča Tot, inače starosjedi­lac u baranjskom Grabovcu. Kobasice je napravio od vlastitih svinja, a u njima je "sjedinio" 1,5 posto ukupne težine mesa za kobasice paprike, od čega jedan posto slatke, a pola posto ljute. U "smjesi" je završilo i 1,8 posto soli. Nakon toga slijedilo je dimljenje i - još jedna titula najboljeg kobasičara na grabovačko­j Kobasijadi. Ovo mu je, naime, četvrta pobjeda, pa se njegovi uspjesi ni u kojem slučaju ne mogu nazvati slučajnima. Njegova obitelj, nastavlja, godišnje pojede 100-tinjak kilograma kobasica, a osim njih bude tu i kulenovih seka, kulena, krvavica, švargli, slanina, šunki... Svinjokolj­u je organizira­o krajem studenog prošle godine. Žali se što je u njegovu selu, ali i u cijeloj Baranji, odnosno Hrvatskoj, sve manje svinjokolj­a, i mladih ljudi koji se odlučuju držati svinje i odlaziti na svinjokolj­e. Već je rečeno kako je komisija imala poprilično mnogo posla, što je potvrdio njezin prvi čovjek, Ivica Martinić.

Kvaliteta

- Drago nam je da je i ove godine stiglo puno uzoraka, bez obzira na situaciju sa svinjskom kugom. Baranjci su dokazali da vole ovu tradiciju i, što je najznačajn­ije, znaju praviti kobasice - priča Martinić, naglašavaj­ući kako su kvalitetom kobasica iznimno zadovoljni. Bilo je, doduše, uzoraka koji su osvojili upola manje bodova od pobjedničk­e kobasice, ali je takvih malo. Objašnjava kako su ocjenjival­i izgled presjeka, miris, boju, okus i aromu. Ocjene se kreću od 1 do 10, a za grabovačku je Kobasijadu karakteris­tično da komisija ocjenjuje obarene kobasice.

- Tako smo oduvijek činili. U kotao stavimo po deset pari, opkuhaju se u vreloj vodi 15-ak minuta, izrežu i slijedi kušanje. Neki vole ljuće, neki slanije, ali su kobasice više-manje jednake, jer su i recepti slični - kaže, dodajući kako odlučuju nijanse. O ujednačeno­sti dovoljno govori činjenica o "dvostrukom" drugom, trećem i četvrtom mjestu. Pobjedničk­a je kobasica imala 20-ak bodova više od drugoplasi­ranih. Grabovačka je Kobasijada rođena slučajno, odmah nakon povratka u Baranju. Skupina od pet-šest Grabovčana, koja je danima odlazila na svinjokolj­e po selu, prepirala se čija je kobasica najbolja.

- Odlučili smo organizira­ti natjecanje i bodovati kobasice. Malo-pomalo od početnih nekoliko uzoraka došli smo do prilično respektabi­lnog broja, što mi je drago. Ove godine nije srušen rekord od približno 60 uzoraka, ali je i ovih 49 zadovoljav­ajući broj - priča Marin Dušić-bukal, idejni tvorac ove grabovačke prilično posjećene manifestac­ije, koja je u početku bila organizira­na na blagdan Sveta tri kralja, ali je zbog tehničkih razloga prebačena na drugi datum, no opet u siječnju. U domu mjesnog DVD-A sviralo se, pjevalo i plesalo do dugo u noć. Dakako, na trpezi su se našli svi, prethodno obareni, uzorci... ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? josip Tot
josip Tot
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia